Ju Es Stil Srbija bez poreskih dugova

BM

Poreski dug od 6,4 milijarde dinara ne pripada kompaniji Ju Es Stil Srbija već Sartidu u stečaju, saopštila je Poreska uprava i izvinila se javnosti zbog greške načinjene u listi poreskih dužnika – 500 pravnih lica.

Kompanija Ju Es Stil Srbija, kako je saopštila Poreska uprava, nema poreske dugove tako da na listi poreskih dužnika – 500 pravnih lica, koja je objavljena u sredu, nije trebalo da stoji ime te kompanije već preduzeća Sartid u stečaju.

Kompanija Ju Es Stil je kupila preduzeće Sartid u stečaju i nakon kupovine je redovno izmirivala javne prihode do dana brisanja iz registra i kao takva nema poreske dugove. Dug Sartida u stečaju datira iz 2002. godine i danas iznosi 6,4 milijarde dinara i biće namiren u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju stečajni postupak, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Poreska uprava se izvinila javnosti zbog ove greške.

Spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika

Naime, Poreska uprava Srbije je u sredu na svom sajtu (www. poreskauprava.gov.rs) objavila novi spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika, po 500 pravnih lica i preduzetnika.

Najveći dužnici po osnovu poreza su uglavnom banke koje su u stečaju - Beobanka s dugom od 28 milijardi, Investbanka duguje 21,1 milijardu, Astra banka 18,2 mnilijarde, a Beogradska banka 15,3 milijarde.

Na spisku su, odmah iza te četiri banke, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u restrukturiranju, s dugom od 10,24 milijarde, sledi Ju Es stil Srbija s dugom od 6,4 milijarde dinara, Simpo duguje šest milijardi, Zastava oružje 4,9 milijardi, a Zastava automobili 4,5 milijardi dinara, prenela je u sredu Beta.

Na spisku se nalazi i Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) i Beograd film sa poreskim dugom od po 3,8 milijardi dinara, RTB rudnici bakra Bor duguju 3,3 milijarde, a Topionica i rafinacija Bor 3,2 milijarde dinara.

Dužnici su i Sloboda iz Čačka, 14. oktobar iz Kruševca, Mostogradnja, BIM Slavija, FAP iz Priboja, Verano motors iz Beograda i Radio-televizija Srbije koja nije izmirila ni sve obaveze po osnovu reprogramiranog duga.

Veliki dužnici su i Republički fond za zdravstveno osiguranje, Fudbalski klub Partizan koji ne izmiruje odložene poreske obaveze i Pink internacional kompanija.

Spisak najvećih poreskih dužnika, među kojima su bili i građani, Poreska uprava je prvi put objavila početkom ove godine.

Objavljivanje takve liste svaka tri meseca predviđeno je izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje je Skupština Srbije donela krajem prošle godine.

Na zahtev Rodoljuba Šabića, poverenika za infromacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Poreska uprava je prestala da objavljuje imena građana koji najviše duguju po osnovu poreza.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...