(Ne)zainteresovani kupci srpske čeličane

Izvor:   Agencije

Predstavnici UGMK-a i MMK-a nisu zainteresovani za kupovinu Železare Smederevo. Iz kompanije Mečel ne potvrđuju zainteresovanost za moguću kupovinu metalurškog kombinata u Smederevu, a predstavnici NLMK i Severstalja su naveli da nikada ne komentarišu „glasine na tržištu“.

Predstavnici Uralsko rudarsko-metalurške kompanije (UGMK) nisu zainteresovana za kupovinu Železare Smederevo.

„Nama to preduzeće nije zanimljivo, nismo podneli prijavu (za učešće na tenderu),“ rekao je u ponedeljak Andrej Kozicin, direktor te ruske kompanije, prenosi Interfaks.

Srpska vlada, inače, od potencijalnog kupca zahteva konsolidovani prihod za 2011. godinu od najmanje milijardu evra ili posedovanje aktive od 1,5 milijardi evra, navodi Interfaks.

Uralska rudarsko-metalurška kompanija je u 2010. godini imala konsolidovanu prodaju od 5,2 milijardi dolara, a čisti prihod 742 miliona dolara, pokazuju podaci sa sajta kompanije.

UGMK nema nikakve akcije na Balkanu, ali od 2004. godine realizuje produkciju rudnika bakra u Majdanpeku, navodi ruska novinska agencija.

Vlasti Srbije ranije su saopštile da su UGMK, ukrajinski Donjeck stil grup i Junajtid plzen (United) biznismena Igora Šamisa, podneli prijavu za učešće na tenderu za kupovinu Železare Smederevo. Tom prilikom je predloženo da cena za Železaru bude jedan dolar.

Zainteresovani još pod velom tajne

I Kiril Golupkov, predstavnik Magnitogorskog metalurškog kombinata (MMK) demantovao je u ponedeljak informacije nekih medija da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu Železare Smederevo.

„Naša kompanija nema nikakve veze sa kupovinom Železare i ne učestvuje u tom poslu,“ rekao je za Tanjug Golupkov i dodao da ne zna odakle su procurele te spekulacije i da je možda reč o nekoj drugoj kompaniji sa Urala, a ne o MMK.

MMK je, kako je navedeno na sajtu te kompanije, jedan od najvećih svetskih proizvođača čelika i zauzima vodeće pozicije među preduzećima crne metalurgije u Rusiji.

Aktivi kompanije u Rusiji su krupan metalurški kompleks sa punim proizvodnim ciklusom, a 2011. godine Grupa MMK je proizvela 12,2 miliona tona čelika i 11,2 miliona tona proizvoda od metala. Prihod MMK je te godine iznosio 9,306 milijardi dolara, a zarada pre odbitka poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) 1,336 milijardi dolara.

Kao mogući kandidati za kupovinu u medijima su se pominjale ruske kompanije Severstalj, Novolipecki metalurški kombinat (NLMK) i Mečel.

Iz kompanije Mečel, koja je već prisutna na tržištu Srbije, Tanjugu je ranije rečeno da „ne potvrđuje zainteresovanost za moguću kupovinu metalurškog kombinata u Smederevu,“ dok su predstavnici NLMK i Severstalja naveli da nikada ne komentarišu „glasine na tržištu“.

Pozivajući se na izvor u „srpskom sindikatu privrednika“, list Komersant je preneo, da se „priča o velikoj kompaniji iz Magnitogorska na Uralu“.

Iz kompanija MMK i Mečel su za taj list, takođe, demantovali zainteresovanost za Železaru, u UGMK su rekli da „ne raspolažu informacijama za komentar“, a u Severstalju i NLMK su odbili da razmatraju situaciju.

Ni Dušanka Ranković, predstavnica Železare Smederevo ne zna ime mogućeg kupca. Eksperti su vrednost Železare procenili u maju na 100 do 300 miliona dolara, navodi Komersant.

Oleg Petropavlovski, analitičar moskovskog Brokerkreditservisa (BKS) ističe za list da će kupovina srpskog kombinata u situaciji kada na evropskom tržištu postoji višak čelika od šest miliona tona „izgledati dosta čudno“.

„NLMK već ima aktive u Evropi, za Mečelu sa njegovim dužničkim opterećenjem je nelogično da sada nešto kupuje, a šta će to Severstalju i drugim krupnim akterima teško mi je da kažem,“ rekao je analitičar i dodao da se smanjenje viška čelika na evropskom tržištu ne očekuje u skorijoj perspektivi.

Tender za privatizaciju srpske čeličane

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije najavio je da će tokom ove nedelje će biti raspisan tender za privatizaciju Železare Smederevo.

Dinkić je, za dnevni list Blic, rekao da se privode kraju pregovori sa velikom ruskom kompanijom i da je postignut dogovor da država zadrži 25 odsto udela u toj kompaniji.

„Pošto imamo snažan interes jedne velike ruske kompanije za pokretanje Železare i investicije u čak neke potpuno nove kapacitete koji trenutno ne postoje u Smederevu, mi ćemo raspisati tender za privatizaciju,“ rekao je Dinkić ali nije precizirao o kojoj je kompaniji reč.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...