Stranci hoće srpski nikl

Izvor:   Tanjug

U istraživanja i preradu nikla u Srbiji jedna strana kompanija, koja poseduje prava za istraživanje ovog metala u našoj zemlji, zainteresovana je da uloži oko 1,2 milijarde evra, rekao je Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Srbija nema nijedan otvoreni rudnik nikla

Jedna strana kompanija zainteresovana je da investira oko 1,2 milijarde evra u istraživanja i preradu nikla u Srbiji.

To je u petak, posle razgovora sa predstavnicima te kompanije, izjavio Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

„To je vrlo ozbiljan posao i projekat na pomolu, s obzirom da se ta kompanija nalazi u poslednjoj fazi istraživanja u Srbiji,“ rekao je Bačević, koji nije želeo da precizira o kojoj kompaniji je reč.

Mi želimo, dodaje ministar prirodnih resursa, da strani investitori dođu u Srbiju, ali ne želimo da samo sirovine izlaze iz naše zemlje, nego da se ovde otvore prerađivački kapaciteti, po uslovima koji su prihvatljivi Srbiji.

„Istraživanja nikla bi se vršila na tri lokacije - na području Topole, gde se već sprovode istraživanja, na graničnom pojasu između Vrnjačke Banje i Trstenika i na potezu između Mokre Gore i Republike Srpske,“ rekao je Bačević.

Ta kompanija, napominje Bačević, poseduje prava za istraživanje nikla u Srbiji i do sada je završila veliki deo istraživanja, a u postupku su otkupa nove dokumentacije za druge istražne terene u Srbiji.

„Ja ću kao ministar da im pomognem da u taj istraživački postupak uđu sa što manje prepreka. Srbija nema nijedan otvoreni rudnik nikla a ova kompanija želi da i proizvodnju i preradu nikla organizuju u Srbiji. Uslov je da ako to hoće da rade i da prerađuju ovde, onda će dobiti sve što treba, a ako misle da trguju i spekulišu kao što to neki rade, onda sam veliki protivnik toga,“ istakao je Bačević.

Cena nikla na najvećoj svetskoj berzi obojenih metala u Londonu trenutno varira u relativno uskom rasponu od 17.000 do 17.300 dolara za metričku tonu, zavisno od termina isporuke.

Rusija je prvi proizvođač nikla u svetu, sa godišnjom proizvodnjom od približno 230.000 metričkih tona, kao i Kanada sa 145.000 tona, pri čemu Evropa sa Rusijom daje oko 40 odsto godišnje globalne proizvodnje tog metala


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...