Kopači platine istrajavaju u protestima

Izvor:   BM

Rudari južnoafričkog rudnika platine u Marikani, koji pet nedelja štrajkuju zbog malih plata, odbili su od vlasnika rudnika Lonmin povećanje plate na 512 evra zahtevajući minimalnu zaradu od 1.196 evra. Kopači platine pozivaju na protest kolege iz drugih rudnika.

Južnoafrički rudari u štrajku u Marikani odbili su u petak povećanje plate za 900 randa (86,30 evra), koje je ponudilo rukovodstvo rudnika platine Lonmin. Minimalna plata time bi bila povećana na 5.500 randa (512 evra), a vođe rudara u štrajku rekle su da je ponuda daleko niža od zahtevane minimalne zarade - od 12.500 randa (1.196 evra).

Vlada Južne Afrike je saopštila da će biti preduzete oštre mere, kako bi se uspostavio red i mir u regionu Rustenburga na severu zemlje, gde je 10. avgusta počeo štrajk rudara u rudniku platine, koji se proširio i na druge obližnje rudnike.

"Protiv svih koji učestvuju u nelegalnim skupovima, nose opasno oružje, provociraju i prete nasiljem biće sprovedene mere u skladu sa pravilima", rekao je ministar pravde Džef Radebe.

Jedan od rudara poručio je da Lonmin može da zatvori svoj rudnik ako ne ispuni zahteve radnika, prenosi Beta.

Rudari štrajkuju zbog plata pet nedelja, a sredinom avgusta policija je ubila 34, ranila 78 i uhapsila 78 rudara, u pokušaju da okonča štrajk.

Suzavcem na rudare

Tokom protesta u subotu južnoafrička policija je ispaljivala suzavac i gumene metke, kako bi rasterala rudare. Oni su potom otišli u obližnje predgrađe Marikane, gde su zapalili gume na automobilima i pripadnike policije gađali kamenjem, nakon čega je policija ispalila gumene metke i ranila jednog demonstranta.

U policijskoj akciji pretreseni su domovi većeg broja rudara, prenosi RTS.

Štrajk se proširio i na najveći rudnik platine u svetu - Anglo amerikan platinum i izazvao obustavu rada u jednom rudniku zlata.

Rudari pozivaju saradnike da zatvore rudnike u celoj zemlji, što bi omelo najveću industriju Južne Afrike.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...