Ruski kandidati za smederevsku železaru

Izvor:   Tanjug

Nakon što je Milan Bačević, ministar rudarstva otkrio da je jedna ruska kompanija zainteresovana za preuzimanje železare u Smederevu a koja je „vezana za neke druge poslove u Srbiji“ saznaje se da su u Srbiji, u sferi metalurgije, od ruskih kompanija prisutne su dve kompanije - Mečel i Ural majning end metalurdžikal kompani (UGMK).

Protokol sastanka Komiteta za međuvladinu trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji su tokom prošle nedelje potpisali Milan Bačević, ministar rudarstva i Aleksandar Novak, ruski ministar energetike sadrži i ponudu Srbije Rusiji da kupi Železaru Smederevo za jedan dolar. Bačević otkriva da je među kandidatima „ozbiljna ruska kompanija“ koja je „vezana za neke druge poslove u Srbiji“ kao i da su predstavnici te kompanije već bili u Beogradu na razgovorima, ali odbija da kaže o kome se radi.

U sferi metalurgije u Srbiji su od ruskih kompanija prisutne dve kompanije - Mečel i Uralska rudarsko-metalurška kompanija (UGMK), a ova druga je ranije već kupila Fabriku bakarnih cevi u Majdanpeku.

Mečel je jedna od vodećih ruskih kompanija a njen biznis sastoji se od četiri segmenta: rudarskog, metalurškog, legura gvožđa i energetskog.

Mečel objedinjuje proizvođače uglja, koncentrata gvozdene rude, čelika, valjane robe, železnih legura, prerađivačkih proizvoda, gotivne i električne energije, navedeno na sajtu kompanije.

U Srbiji je ova kompanija prisutna kroz Mečel sistem iz Beograda koja se bavi prodajom proizvoda od gvožđa.

Što se tiče UGMK, poznatog kod nas po engleskom nazivu Ural majning end metalurdžikal kompani, o mogućoj zainteresovanosti ove kompanije za železaru spekulisalo se odmah pošto je bivša srpska vlada 18. aprila raspisala tender.

Kako je vlada saopštila početkom maja, dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile su tri kompanije čiji su vlasnici biznismeni iz Rusije i Ukrajine, a to su bile Junajted Pilsen S. A. iz Luksemburga ruskog biznismena Igora Samisa, ukrajinska grupa Donjeckstal Rinata Ahmetova i ruska UGMK.

Dmitrij Baranov, ekspert moskovskog holdinga UK Finam menadžment rekao je Tanjugu da mogućnost da je UGMK zainteresovan za železaru „teoretski postoji,“ budući da je ta kompanija već prisutna na srpskom tržištu, ali da bez obzira na ponudu da se železara kupi za simboličan jedan dolar, sve zavisi od toga koliki su troškovi, gubici i dugovi železare.

UGMK je drugi po veličini proizvođač bakra u Rusiji, formirana je 1999. godine, a sedište joj je u Sverdlovskoj oblasti, na Uralu.

UGMK, navedeno je na zvaničnom sajtu kompanije, objedinjuje gotovo 50 preduzeća različitih grana industrije u raznim regionima Rusije. S godišnjim obrtom od nekoliko milijardi dolara, UGMK spada u najveće vertikalno integrisane kompanije Rusije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...