Komisija za nastradale kopače platine

Izvor:   Tanjug / Frans pres

Imenovana je sudska komisija koja će u Marikani u Južnoafričkoj Republici sprovesti istragu o sukobima, u kojima je tokom štrajka rudara zaposlenih u rudnicima platine u ovoj zemlji poginulo 44 ljudi, povređeno više od 70, a uhapšeno 250.

Sudsku komisiju koja će sprovesti detaljnu istragu o sukobima u kojima je tokom štrajka rudara u rudnicima platine 16. avgusta poginulo 44 ljudi imenovao je prošle nedelje Džejkob Zuma, predsednik Južnoafričke Republike.

Zuma je u televizijskom obraćanju rekao da je imenovao komisiju koja će „zbog nacionalne i međunarodne zabrinutosti“ događajima u Marikani sprovesti istragu o sukobima, u kojima je poginulo 44 ljudi, povređeno više od 70, a uhapšeno 250, javila Agencija Frans pres.

Tročlanu komisiju predvodiće Jan Farlam, penzionisani apelacioni sudija zajedno sa dvojicom iskusnih advokata. Komisija ima rok od četiri meseca da sprovede istragu i još jedan mesec da podnese izveštaj.

Zuma je formiranje komisije najavio dan posle incidenta, u kome su u okršaju s policijom iz vatrenog oružja ubijena 34 rudara, dok je neposredno pre toga u sukobu pripadnika različitih sindikata u rudniku platine Lomins Marikana poginulo 10 ljudi.

U Južnoafričkoj Republici u četvrtak su širom zemlje održani memorijalni skupovi posvećeni poginulim rudarima.

U trećem po veličini rudniku platine u svetu prvo je došlo do sukoba dominantnog Nacionalnog sindikata rudara i Udruženja rudara i građevinskih radnika oko članstva, da bi štrajk prerastao u borbu za veću zaradu rudara.

Okolnosti koje su dovele da policija otvori vatru na rudare i dalje su nejasne, mada očevici navode da se pucnjava dogodila kada je grupa štrajkača, od kojih su neki nosili palice i mačete, krenula da probije policijski kordon. Policija, naoružana automatskim naoružanjem, ispalila je desetine hitaca na okupljene.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...