Cene struje i aluminijuma drmaju KAP

Izvor:   Vijesti / Mina-biznis

Poskupljenje struje od 1. avgusta za 10,12 odsto negativno će uticati na poslovanje Kombinata aluminijuma koji je već smanjio proizvodnju za skoro hiljadu tona mesečno zbog smanjenih isporuka struje za 30 MW. Na finansijsko poslovanje KAP-a utiče i konstantno pojeftinjenje aluminijuma na Londonskoj berzi metala.

Poskupljenje električne energije za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) od 1. avgusta, odlukom Regulatorne agencije za energetiku (RAE), izazvaće novi udar i dodatno zakomplikovati ionako veoma složenu finansijsku situaciju u fabrici.

Struja će za KAP od 1. avgusta poskupiti 10,12 odsto. Ta cena, kao i ona za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije, primenjivaće se do 31. decembra ove godine, kada, shodno Zakonu o energetici, prestaje nadležnost regulatora da utvrđuje cena za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije.

„Jasno je da svako povećanje troškova jedne kompanije predstavlja dodatno finansijsko opterećenje, koje može značajno negativno uticati na poslovanje,“ saopšteno je agenciji Mina-biznis iz menadžmenta KAP-a.

Iz menadžmenta su podsetili da još od početka godine ukazuju na neophodnost usaglašavanja dugoročnog ugovora o isporuci struje KAP-u po ceni koja će biti u skladu sa standardima svetske aluminijumske industrije.

„Prema tim standardima, svaki proizvođač aluminijuma u svetu dobija struju po nižim cenama u odnosu na tržišnu, jer, u suprotnom, proizvodnja jednostavno ne može biti rentabilna,“ objasnili su predstavnici menadžmenta.

KAP ima perspektivu

Predstavnici menadžmenta su, takođe, kazali da čvrsto veruju da KAP, sa dugoročno rešenim pitanjem isporuke električne energije, ima perspektivu.

„Svedoci smo zatvaranja mnogih fabrika metala u svetu, koje, između ostalog, nisu mogle da izdrže u uslovima poslovanja sa tržišnim cenama struje. Zato je danas u svetskom biznisu potpuno uobičajeno da veliki industrijski proizvođači nabavljaju električnu energiju po nižim cenama, jer je to jedini način da opstanu, isplaćuju zarade zaposlenima, plaćaju poreze i doprinose i time doprinose razviju celokupnog privrednog sistema države,“ rekli su iz menadžmenta.

Ekonomski pokazatelji, kako su naveli, od momenta kada je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) smanjila isporuku struje KAP-u za 30 megavata (MW), govore koliko je pitanje snabdevanja električnom energijom važno za tu fabriku.

„Naša proizvodnja je od tada manja za oko 30 tona dnevno, odnosno skoro hiljadu tona mesečno, a u cilju održavanja tehnološki utvrđenog nivoa jačine struje, prinuđeni smo da ugasimo veliki broj ćelija,“ rekli su predstavnici menadžmenta.

Proizvodna cena veća od prodajne

To smanjenje proizvodnje već se negativno odrazilo na finansijsko poslovanje KAP-a, a još više zabrinjava ako se uzme u obzir konstantno pojeftinjenje aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME), koji trenutno košta ispod 1,9 hiljada dolara po toni.

„Povećanje troškova proizvodnje uz pojeftinjenje metala na LME ponovo je dovelo KAP u situaciju da je proizvodna cena veća od prodajne,“ kazali su iz menadžmenta.

Menadžment KAP-a, kako su naveli, zajedno sa predstavnicima sindikalnih organizacija trenutno čini sve da nađe dodatan prostor za smanjenje troškova, kako bi obezbedili opstanak fabrike.

„I pored toga, svi napori i najbolje namere poslovodstva, sindikata i samih zaposlenih biće uzaludni ukoliko KAP ne bude imao dugoročan ugovor o isporuci električne energije po prihvatljivim i realnim cenama za proizvodnju aluminijuma, u skladu sa industrijskim standardima,“ zaključili su iz menadžmenta KAP-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...