Niče zelena topionica bakra u Boru

Izvor:   rtb.rs

Nakon godinu dana od početka rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u RTB Boru najavljuju da će nova topionica startovati početkom 2014. godine i da će potom Bor i okolina, konačno, dobiti čist vazduh. (foto: gradilište nove topionice)

Rekonstrukcija topionice i izgradnja nove fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB Bor) teče po planu. Početak rada nove topionice se očekuje početkom 2014. godine, a Bor kao i okolina će, konačno, dobiti čist vazduh.

„Realizacija Projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline potpuno se uklapa u planiranu dinamiku, svi radovi se izvode u roku, kašnjenja nema. Stoga već sada možemo reći, i ja živim u ubeđenju, da će početkom 2014. godine početi da radi nova topionica, a Bor i okolna sela imaće potpuno čisto nebo, onakvo kakvo je bilo 1903. godine,“ poručuje Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor sa gradilišta nove topionice.

Na prošlogodišnji Vidovdan, koji je, ujedno, i Dan topioničara, bagerom je iskopana prva kašika zemlje i time simbolično označen početak izgradnje moderne linije topljenja bakra.

Spaskovski ističe da je za godinu dana, od kada su počeli radovi (kojoj je, inače, prethodila godina projektovanja) iskopano oko 13.000 kubnih metara različitog materijala (zemlje, kamena i betona), ugrađeno 5.000 kubika betona, 700 tona armatura i 50 tona ankera, koji će povezivati opremu. Podatak da je do danas na teren stiglo 75 kontejnera opreme – je izuzetan. Tu su i sedam-osam kamiona materijala za FRP fabriku vangabaritnih cevi u kojoj radovi, takođe, „idu“ ispred planirane dinamike. Ovih dana očekuje se da počne i montaža opreme.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...