Budi se Toščelik Nikšić

Izvor:   dan

U bivšoj nikšićkoj Željezari, koju je turska kompanija Toščelik kupila za 15,1 miliona evra, u toku su pripreme za početak proizvodnje. Potpisani su i ugovori na neodređeno vreme sa 270 radnika.

U fabrici Toščelik Nikšić, bivšoj Željezari, trenutno rade na pripremama početka proizvodnje, koja je obustavljena 18. maja ove godine, pošto je fabriku u stečaju kupila turska kompanija Toščelik. Ujedno sa pripremama za novi početak, u fabrici su u utorak završili sa potpisivanjem ugovora sa radnicima koji će im za taj proces biti neophodni.

„Zaposleni su dobili ugovore na neodređeno vreme. Potpisani su ugovori sa 270 radnika i sada su oni zaposleni u Toščeliku Nikšić. Iako sindikat i dalje pregovara sa poslodavcem, preostalih 38 radnika Željezare nije dobilo ugovore jer novom vlasniku, bar za najavljeni proces rada, nisu trenutno potrebni. Od radnika koji su ostali bez posla skoro polovina je dobrovoljno prihvatila socijalni program koji se u prethodnom periodu sprovodio u Željezari u stečaju,“ istakao Janko Vučinić, predsednik sindikata Željezare.

Ostatak je, kako kaže Vučinić, prinuđen da prihvati otpremnine, a svi oni će dobiti iznose kao i preostalih 1.158 željezaraca koji su u poslednjoj godini napuštali radna mesta.

„Potrudićemo se da isplata otpremnina počne u skorije vreme,“ rekao je Vučinić.

Toščelik je na licitaciji kupio celokupnu imovinu Željezare za 15,1 miliona evra.

Prilikom zvaničnog preuzimanja fabrike 12. juna, čelni ljudi te kompanije su najavili da će proizvodnja startovati početkom narednog meseca, i da će u Željezaru u naredne tri godine investirati 35 miliona evra i broj radnika sa 270 povećati na 550.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...