Radnicima KAP-a Rusi duguju 11 plata

Izvor:   Dan

Ruski KAP radnicima Prerade duguje 11 zarada, četiri zimnice, tri jubilarne nagrade i regres za 2010. Godinu, sindikalne članarine, doprinose za rekreaciju invalida od novembra 2008. godine, za stambeni fond od 2005. Godine i nije im povećao zarade po sudskim presudama od početka 2007. godine. Sindikat Prerade najavio je radikalne mere.

Sindikat Prerade Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) upozorio je menadžment ovog Kombinata i Vladimira Kavarića, ministra ekonomije Crne Gore da će biti odgovorni za sve što će se događati narednih dana, ukoliko im ne bude plaćen dug iz radnog odnosa.

„Ukoliko poslodavac u najkraćem roku ne uplati dug Kavarić, Nebojša Dožić, predstavnik Vlade u bordu direktora KAP-a i Jurij Moisejev, direktor KAP-a snosiće punu odgovornost,“ saopštili su iz Sindikata Prerade, ali nisu precizirali za šta.

Borislav Mašković, predsednik Sindikata Prerade je poručio da su dogovori u toku.

„Toliko smo puta bili izigrani, pa će naš sledeći potez biti radikalan: ili će nas isplatiti, ili će nas maći sa dnevnog reda, treće opcije neće biti,“ rekao je Mašković podsećajući da su se više puta obraćali Ministarstvu ekonomije bez rezultata.

Iz Sindikata Prerade kažu da je Kavarić preko Dožića javno obećao da će se radnicima Prerade redovno isplaćivati zarade ukoliko pređu u KAP.

„Svi su se početkom godine prijavili, ali do danas ništa nije urađeno ni po pitanju prelaska, ni zarada. Kavarić, Dožić i Moisejev redovno primaju plate i uživaju druge benefite, dok se nama ne isplaćuje zarađeno,“ navodi se u saopštenju.

Poslodavac radnicima duguje 11 zarada, četiri zimnice, tri jubilarne nagrade i regres za 2010. godinu. Radnicima nisu uplaćene ni sindikalne članarine, doprinosi za rekreaciju invalida od novembra 2008. godine, stambeni fond od 2005. godine, niti su povećane zarade po sudskim presudama od početka 2007. godine.

„Kavarić je po ugovoru o poravnanju bio obavezan da pokrene pogon profila i uposli 53 radnika, što je više puta i javno saopštio. Umesto toga, sa menadžmentom KAP-a progoni radnike na svirep i neljudski način. Takav višegodišnji odnos poslodavca poprima obeležja masovnog genocida,“ tvrde u Sindikatu.

Radnici Prerade su štrajkovali glađu tokom decembra i januara, kada su na nagovor skupštinske komisije odlučili da prihvate Dožićev predlog i pređu u KAP, uz obećanje Moisejeva da će redovno primati platu. Nakon lekarskih pregleda, većini je rečeno da ne ispunjavaju zdravstvene kriterijume i nemaju adekvatnu stručnu spremu, pa je predloženo da se za njih napravi posebna celina za poslove održavanja, ali ni od toga nije bilo ništa.

Kavarić pere ruke

Tvrdnja da je Ministarstvo ekonomije bilo obavezno da pokrene pogon profila i uposli 53 radnika je neutemeljena u zakonu i ugovoru o poravnanju, saopšteno je iz tog vladinog resora.

„Nijedno ministarstvo ne može da pokreće pogone u firmama ni u teoriji, jer je to nadležnost vlasnika i uprave kompanije,“ navodi se u saopštenju i dodaju „sindikat je imao sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada, na kojem su prezentovane zakonske mogućnosti naplate duga iz radnog odnosa. Ministarstvo nema ingerencija da isplaćuje zarade. Za naplatu potraživanja postoje zakonom utvrđene procedure i Sindikatu Prerade su te mogućnosti predočene.“

Ministarstvo je saopštilo da su preko Dožića obavešteni da je Moisejev ponudio radnicima Prerade posao u KAP-u.

„Bio je obavezni lekarski pregled i svi koji su ga prošli već su uposleni. Nakon što je nedavno formirana nova radna celina, radnicima koji nisu prošli pregled, a žele da rade, biće ponuđena radna mesta u skladu sa radnim sposobnostima. Na taj način su ispunjeni svi zahtevi,“ ocenili su u Ministarstvu ekonomije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...