Opet štrajk u Rudnicima boksita

Izvor:   Vijesti

Zbog neisplaćenih zarada oko 40 radnika nikšićkih Rudnika boksita prekinuli su radove na tunelu Tifran kod Berana a radovi neće biti nastavljeni sve dok im Rudnici boksita ne isplate kompletna dugovanja. Radnicima se iz ove godine duguju četiri plate. Radnike u Beranama posetiće izvršni direktor Milorad Đurović.

Radnici Rudnika boksita iz Nikšića, koji su angažovani na radovima probijanja tunela u klisuri Tifran, kod Berana, prekinuli su radove tražeći izmirenje zaostalih zarada.

Borislav Bojanović, predsednik komisije Samostalnih sindikata Boksita rekao je da u potpunosti stoje iza štrajka njihovih kolega u Beranama, koji se zbog neredovnih primanja nalaze na rubu egzistencije.

„Radnicima je došla voda do grla, ovi ljudi su došli ovde iz čisto moralnog odnosa prema firmi, da se firma održi. Oni su došli bez dinara u džepu, i ostavili su u Nikšiću porodice bez egzistencije. Radnike u Beranama posetiće izvršni direktor Milorad Đurović, kako bi se videlo šta dalje i kako naći izlaz iz situacije u kojoj su se našli. Nastavićemo intenzivno da pregovaramo da se pitanje redovnosti zarada u kompletnim Boksitima reši, a iza radnika Tunelogradnje stojimo do kraja,“ rekao je Bojanović.

Periša Perišić, predstavnik radnika u sektoru Tunelogradnja upozorio je da radovi ovog puta neće biti nastavljeni dok se ne isplate kompletna dugovanja.

„Radi se o tome da smo mi naš deo posla, odnosno grube radove na probijanju tunela, skoro doveli do kraja. Nećemo sada da dođemo u situaciju da sve završimo, i da se posle jurimo za novac,“ rekao je Perišić.

Radnici Tunelogradnje su nekoliko puta ranije prekidali radove i na taj način izvlačili novac od poslodavca, ali ovog puta upozoravaju da žele sve zaostale zarade i sva dugovanja.

„Trenutno su nam dužni četiri plate iz ove godine. O doprinosima da ne govorimo. O nagradama i drugim naknadama, takođe. Ovoga puta nema jedna plata i prekid štrajka. Tek kada nam sve izmire, naš deo posla vrlo brzo ćemo završiti. Do tada neka se ne nadaju da ćemo nastaviti da radimo,“ rekao je Perišić.

Projekat probijanja tunela kroz Tifransku klisuru finansira Direkcija za saobraćaj, i taj posao je na javnom tenderu dobila kompanija Bemaks, dok se Boksiti, sa svojim sektorom Tunelogradnja, pojavljuju kao podizvođači.

Radnici Tunelogradnje, njih oko 40 koji rade u Beranama, naglašavaju da novac traže od svoje matične firme, Rudnika Boksita.

Prema osnovnim podacima, koji su istaknuti na tabli pored puta, radovi u Tifranskoj klisuri trajaće do pred kraj ove godine, kada bi trebalo da bude završen tunel dužine 470 metara.

Radnici Tunelogradnje objašnjavaju da su već probili oko 400 metara, i da će ostatak završiti u planiranom roku samo ako dobiju novac koji im se duguje.

Čitavo vreme od početka radova saobraćaj na ovoj deonici svakodnevno se obustavlja u intervalima od devet do 11 pre podne, od 15 do 17 sati popodne, kao i u kasnim večernjim satima, zbog čega se prave duge kolene.

Magitralni put koji od Podgorice i Bijelog Polja vodi do Berana i dalje prema Rožajama i Srbiji, jedan je od najfrekventnijih u državi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...