Jeftin aluminijum zadaje muke KAP-u

Izvor:   Vijesti

Kombinat aluminijuma Podgorica ali i celu crnogorsku ekonomiju pogodilo je to što je aluminijum pojeftinio na 1.914,5 dolara po toni, što je najniža cena u ovoj godini. Posljednji put sličnom cenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala trgovalo se sredinom 2010. godine.

Prodajna cena aluminijuma, najvećeg crnogorskog izvoznog proizvoda, na kraju prošle sedmice „pala“ je na prosečnih 1.914,5 dolara po toni, što je najniži nivo u ovoj godini.

Poslednji put sličnom cenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) se trgovalo sredinom 2010. godine.

U odnosu na kraj februara ove godine kada se cena aluminijuma kretala oko 2.300 dolara, poslednja tri i po meseca metal je izgubio na vrednosti za oko 16,8 odsto.

To su loše vesti za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) gde je proizvodna cena viša od prodajne, a time i za crnogorsku ekonomiju.

KAP je zbog restrikcija struje, koje mu je uvela Elektroprivreda (EPCG) zbog duga za struju od skoro 40 miliona evra, ali i zbog nedostatka novca za remont ćelija, krajem maja smanjio proizvodnju za oko 20 odsto.

Ukoliko se nastavi pojeftinjenje aluminijuma biće to veliki udarac za KAP koji i sada zbog velikih dugova jedva obezbeđuje novac za plate i sirovine, a samo delimično plaća račune za struju i pored državnih subvencija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...