Nastavlja se protest španskih rudara

Izvor:   Glas Srpske / Agencije

Hiljade rudara širom severne Španije već nedeljama štrajkuje jer su nezadovoljni vladinim merama štednje. U sukobima sa policijom najmanje je sedam osoba povređeno.

Najmanje sedam ljudi povređeno je u sukobima rudara koji su u štrajku i policije na severu Španije, u najgorem slučaju nasilja od kada je vlada uvela mere štednje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova a prenose agencije.

Rudari iz rudnika uglja protestovali su zbog smanjenja vladinih subvencija sa 300 miliona na 110 miliona evra.

Hiljade rudara je već nedeljama u štrajku širom severne Španije, podseća Bi-Bi-Si.

Rudari su gađali policiju sredstvima za vatromet i kugličnim ležajevima (lagerima), a policija je odgovorila gumenim mecima i suzavcem.

„Policija je pokušala da ukloni barikade napravljene od zapaljenih guma u mestu El Entrego, u blizini Ovijeda, kada su ih napali rudari,“ saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je upotrebila suzavac i gumene metke i nakon nekoliko časova sukoba rudari su se povukli u obližnje planine i šumu.

Jedan novinar zadobio je povrede grudi nakon što je pogođen gumenim metkom, a jedan policajac morao je da zatraži lekarsku pomoć nakon što je kuglični ležaj probio vizir na njegovom šlemu.

Još trojica policajaca zadobila su opekotine od sredstava za vatromet, a dvojica novinara zadobila su posekotine i ogrebotine.

„Zbog vladinih mera štednje oko 4.000 rudara će ostati bez posla. Mi ovim putem branimo naša radna mesta a policija nas napada, prema tome moje kolege su se branile,“ rekao je Herardo Sijenfuegos, rudar.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...