Nastavlja se agonija smederevske Železare

J.P.

Uoči izbora optimistički najavljivanog strateškog partnera za smederevsku Železaru - još nema, što odlazeća vlada Srbije ne želi da prizna, već tender pomera za tri meseca, lansirajući priču da je to učinjeno na zahtev ruske firme Ural Majning end metalurdžikal kompani. Stručnjaci i sindikalci tvrde da nema ozbiljno zainteresovanog kandidata

U Smederevu će se u septembru svakako brati grožće. Nije sigurno da će se i tada u Železari topiti gvožđe. Jer, nijedna od tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju za Železaru Smederevo ni do 11. juna nije dostavila konačnu obavezujuću ponudu za izbor strateškog partnera. Kupujući vreme Vlada Srbije je po drugi put, ovoga puta za tri meseca, produžila tender raspisan u predizbornoj kampanji - uoči majskih izbora.

zelezara tadic

Bivši predsednik Srbije u poseti Železari Smederevo 5. aprila ove godine najavio je mogućnost da se „limovi iz Smedereva koriste za srpske automobile“

Dok stručnjaci i sindikalci tvrde da je prolongiranje bilo neminovno zato što nema ozbiljno zainteresovanog kandidata i da se agonija Železare samo produžava, Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija otkriva medijima (za Blic) da je tender produžen do 10. septembra „zbog zvaničnog zahteva jednog od učesnika na tenderu, ruske firme Ural Majning end metalurdžikal kompani“.

„Rok je produžen zbog zvaničnog zahteva učesnika na tenderu Ural Majning end metalurdžikal kompani (Ural Mining and Metallurgical Company), što nam ukazuje na to da ovu transakciju ozbiljno razmatraju, što je svakako pozitivan signal. Vladi nije cilj da se transakcija obavi brzo, već da se Železari Smederevo obezbedi strateški partner koji će omogućiti dugoročno održivu proizvodnju, a samim tim i socijalnu sigurnost zaposlenih u fabrici, kao i kod njenih mnogobrojnih dobavljača“, objasnio je Nikezić, demantujući optimizam koji je ta ista Vlada širila u vreme predizborne kampanje, kada je najavila da će strateškog partnera imati i pre 6. maja.

Do sada su prijave za učešće na tenderu za strateškog partnera, pored Rusa, dostavile kompanije Donjeck stil grup iz Ukrajine i Junajted plzen iz Luksemburga.

Zanimljivo je da ovo saznanje Blica nije potvrđeno u saopštenju medijima iz kabineta odlazećeg premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića. Vlada Srbije, koja je Železaru otkupila za jedan dolar od kompanije Ju-Es Stil, zbog gubitaka koje ova američka firma nije više želela da knjiži u Smederevu, sada treba da donese odluku o tome da iz, inače, krnjeg državnog budžeta izfinansira ovo produžavanje agonije.

Produžetak tendera će poreske obveznike, samo za plate tokom ova tri meseca, koštati oko 12 miliona evra a oko tridesetak miliona evra subvencija treba potrošiti za to da se ne ugase visoke peći u Železari. To nije konačni ceh troškova.  Situaciju komplikuje i to što nike ne može da garantuje hoće li strateškog partnera biti u septembru.

Neizvesnost raste. Radnici koriste plaćene prinudne godišnje odmore a u fabrici sada ima sirovina za još mesec dana rada.

„Pomeranje roka samo je dokaz da Vlada nema ozbiljnog strateškog partnera“, kaže Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Dragan Milovanović, predsednik Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) smatra da kupaca nema iz tehničkih razloga, jer ne postoji vlada, a njegov sindikalni kolega Željko Veselinović iz sindikata Sloga tvrdi da potencijalni strateški partneri nisu zainteresovani za železaru u Smederevu.

„Da je iko imao nameru nešto da ponudi došao bi u fabriku da snimi stanje nakon otkupa dokumentacije za tender. Čim se do sada niko nije izjasnio, neće ni za tri meseca. Sindikat Sloga će od Vlade Srbije i predsednika države zatražiti da daju pismene garancije da će cela železara ostati u državnom vlasništvu do pronalaska kupca, odnosno da neće biti prodavana u delovima. Kao i da se u Železaru Smederevo hitno postavi profesionalno rukovodstvo i da se sprovedu uštede koje neće pogađati samo radnike već i rukovodstvo. Moraju biti smanjene enormne plate menadžera od nekoliko hiljada evra, koje su ugovorene još sa Amerikancima, mimo kolektivnog ugovora, a sindikati da se finansiraju iz članarina. Sa čelnih mesta treba skloniti ljude bez škole i iskustva i postaviti rukovodioce od ugleda, sa vezama u inostranstvu i znanjem. To je jedini mogući način da se sačuva fabrika od propadanja“, kaže za Politiku Željko Veselinović.

Tražeći od političara da nešto preduzmu sindikalci (Nezavisni sindikat metalaca Železare Smederevo, Samostalni sindikat Železare Smederevo i ASNS) su juče pisali predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsedniku DS Borisu Tadiću. Dopis je poslat i Radnoj grupi Železare Smederevo. U dopisu sindikalci tvrde da „podrška države Železari Smederevo nije trošak, nego investicija u najvećeg izvoznika Srbije, dobrog poreskog obveznika i nosioca zapošljavanja radnika. Neko muti dunavsku vodu oko Smedereva i ugrožava aktivnosti Vlade Srbije i rukovodstva Železare.“

U pismu se ističe da je „najveći srpski izvoznik, koji direktno upošljava skoro pet i po hiljada radnika, a indirektno mnogo više, jedan od najvećih potrošača struje, gasa, usluga železnice, poreski obveznik za primer i u ovom trenutku mora da bude briga države i građana Srbije,“ prenosi Fonet.

Na potezu su, dakle, opet političari - koji već duže od mesec dana ne uspevaju da se dogovore o konstituisanju nove vlade.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...