Turci isplatili nikšićku Željezaru

Izvor:   Vijesti

Novi vlasnik nikšićke Željezare, turska firma Toščelik uplatio je celokupni iznos, odnosno još 13,6 miliona evra, za ovu kompaniju. Za 12. jun Turci su najavili konferenciju za novinare, kada će saopštiti detalje o statusu preostalih 314 radnika, budućim planovima i investicijama.

Turska kompanija Toščelik, koja je 30. aprila za 15,1 milion evra kupila nikšićku Željezaru 7. juna je uplatila preostali novac. U pitanju je 13,6 miliona evra, jer je prilikom konkursa uplatila depozit od deset odsto.

Turci su za 12. jun najavili konferenciju za novinare kada će saopštiti detalje koji se tiču statusa preostalih 314 radnika, kao i budućih planova i investicija.

„Iz razgovora sa Turcima shvatio sam da oni ne samo da su zainteresovani da zadrže radnike već da postoji mogućnost prijema novih, dok će one zaposlene koji novom vlasniku ne budu trebali Vlada zbrinuti, kao što je to uradila i sa prethodnim viškom,“ izjavio je stečajni upravnik Veselin Perišić nakon potpisivanja Kuporodajnog ugovora.

Nakon uplate sledi podela novca poveriocima, ali tek nakon donesenog rešenja o glavnoj deobi, koji će uslediti nakon formiranja nacrta i okončanja postupka oko eventualnih žalbi.

Taj proces bi mogao da bude završen za mesec, eventualno dva.

Kod namirenja potraživanja, kako je Perišić više puta ponovio, važi princip isključivosti - jedna klasa mora biti u potpunosti namirena da bi se prešlo na novu. To znači da od 15,1 miliona evra, kada se namire poverioci prve i druge klase, za treću klasu, u kojoj se nalaze i država i bivši vlasnik, ostaje 220.000 evra.

„Prvo će biti isplaćeni radnici koji su u prvom isplatnom redu. Moraju se rezervisati sredstva i za sve zaposlene koji su rešili da putem suda dokazuju osnovanost potraživanja. Zatim sledi Poreska uprava, a ako se desi da nema dovoljno sredstava za treću klasu onda važi princip srazmernog namirenja“, kazao je Perišić.

Nesporna potraživanja radnika iznose 5.530.000 evra, dok putem suda pokušavaju da dokažu osnovanost potraživanja za iznos od 1,75 miliona evra. Poreska uprava ima potraživanja u iznosu od 7,6 miliona evra.

Čak 880 poverilaca prijavilo je 193 miliona evra potraživanja od Željezare a priznato je više od 125 miliona. Država sa 33 miliona evra, na račun kredita koji je platila a za koji je dala garancije, je u trećem isplatnom redu.

Bivši većinski vlasnik, MNSS, i sa njima povezana kompanija Recupero od Željezare potražuju blizu stotinu miliona evra. Stečajni upravnik im je, nakon angažovanja nezavisnih finansijskih eksperata, priznao 60 miliona evra, od čega MNSS-u 13 miliona a Recuperu oko 47 miliona, dok je 36 miliona koje bivši vlasnik potražuje na ime izgubljene dobiti osporio.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...