KAP spašavaju Nemci ili crnogorska pamet

Izvor:   Vijesti.me / Mina biznis

Dok nemačka firma Monako rizorts nudi formiranje zajedničkog preduzeća sa državom Crnom Gorom i radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica, kako bi upravljali KAP-om, Sindikat ovog Kombinata traži konkretne i velike investicije za KAP. Prelazak KAP-a u ruke države bilo bi najbolje rešenje za taj Kombinat.

Nemačka kompanija Monako rizorts ponudila je da zajedno sa državom Crnom Gorom i radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) formira novo preduzeće koje bi upravljalo Kombinatom, saopšteno je nakon sastanka predstavnika te kompanije sa predstavnicima Skupštine Crne Gore i Sindikatom KAP-a.

„Predstavnik potencijalnog partnera izjavio je da je uveren da je alumunijumska industrija u Crnoj Gori dugoročno održiva, uz uslov da funkcioniše kao jedinstveni sistem koji bi obuhvatao korišćenje boksita iz domaćih izvora, aktiviranje proizvodnje gline, primarnog alumijuma i drugih proizvoda većeg stepena obrade. Takođe, je ukazao na mogućnost da Metalkorp Grupa u Crnoj Gori formira razvojno-istraživački centar za sve njihove projekte u svetu vezane za boksit, glinu i primarni aluminijum,“ saopšteno je iz Kabineta Ranka Krivokapića, predsednika Skupštine Crne Gore.

Krivokapić je, kako se dodaje, upoznao sagovornike da će se danas na plenarnoj sednici održati rasprava o realizaciji Zaključaka Skupštine o KAP-u i da se od Vlade Crne Gore očekuje preduzimanje konkretnih poteza i odgovornosti na način kako je zadužena zaključcima.

Vlada nije ispunila zahteve

Predsednik Skupštine Crne Gore podsetio je da je Skupština Crne Gore 29. februara 2012. godine donela Zaključke o KAP-u, „ali da Vlada u protekla tri meseca nije ispunila niti jedan od osnovnih zahteva koji proizilaze iz Zaključaka, prvenstveno misleći na raskid saradnje sa ruskim CEAC-om, što je preduslov za bilo koji dalji korak u svetlu rešavanja sudbine KAP-a.“

„Svako dalje odlaganje raskida saradnje sa dosadašnjim partnerom ozbiljno ugrožava kako funkcionisanje samog KAP-a, tako i ukupnog finansijskog sistema države Crne Gore. Nesagledive su posledice nepoštovanja osnovnih obaveza utvrđenih Zaključcima Skupštine Crne Gore po ukupnu ekonomsku i socijalnu stabilnost države,“ prenet je stav Krivokapića u saopštenju.

Potrebni investitori

KAP-u nije potrebna pomoć u upravljanju, što su ponudili Nemci, već konkretne i velike investicije, smatra Rade Krivokapić, predsednik Sindikata KAP-a.

„Nama su potrebni veliki investitori, jer preduzećem mogu upravljati i stručni ljudi iz KAP-a, kao i oni koji u njemu rade 40 godina,“ rekao je Rade Krivokapić nakon sastanka sa predstavnicima nemačke kompanije i predsednikom Skupštine.

Na sastanku je, kako prenosi agencija Mina biznis, konstatovano i da bi prelazak KAP-a u ruke države bilo najbolje rešenje za tu kompaniju, kao i da će o budućem rukovođenju podgoričkim Kombinatom odlučivati Skupština na današnjoj sednici.

„Skupština će odlučiti da li će za upravljanje KAP-om biti angažovana nemačka firma ili domaća pamet. Tražili smo od predsednika Skupštine da se ta odluka donese što pre, jer je KAP u takvom stanju da se ne može još dugo čekati,“ naveo je Rade Krivokapić, ocenjujući da ne postoji drugo rešenje pored onog da se KAP vrati u ruke države.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...