Jadarit traže i Valjevci

Izvor:   Politika

Dr Danica Srećković-Batoćanin, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu kaže da ima indicija i naučne logike da pored lozničkog basena retki mineral jadarit bude pronađen i u valjevskom kraju. (foto: istražna bušotina jadarita u Jadru)

Retki i dragoceni mineral jadarit odnedavno je opsesija žitelja i u valjevskom kraju. Doduše, euforije još nema, ali je znatiželja iz dana u dan sve veća. Ovu optimističku priču „zakotrljala” je dr Danica Srećković-Batoćanin, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, koja je otvoreno kazala da nije isključeno da u okolini Valjeva, ponajpre u mestu njenog rođenja Valjevskoj Kamenici i okolini ima izuzetno cenjenog minerala.

Reč je o jadaritu koji je pre dve godine otkriven u dolini reke Jadar blizu Loznice. To je mineral litijuma i bora koji se primenjuju u industriji. Iako će, kako smo nezvanično saznali, za nešto više od mesec dana na području između Valjevske Kamenice i sela Osladića geolozi početi sa istražnim bušenjem, već ima indicija i naučne logike da se ovo „čeprkanje” neće završiti kao zabavna avantura. Uostalom, to su i te kako skupi poslovi.

– Jadarit je vezan za jedan neogeni jezerski basen koji je pre više desetina miliona godina postojao u široj okolini Valjeva. Raznim tektonskim poremećajima, taj basen je izdeljen na više manjih –jadarski u kojem je pronađen jadarit, ali i na tamnavski, mionički i belanovački. S obzirom na to da su u ovim basenima vladali slični uslovi, realno je očekivati da se nađu slične pojave poput minerala jadarita. Očekujem da istražne bušotine na području Valjevske Kamenice i još nekih lokacija to potvrde. Inače, jadarit je potpuno novi mineral, po hemijskom sastavu to je hidratisani natrijum-litijum borov silikat. Otkriven je u okolini Loznice sasvim slučajno prilikom traganja za mineralima bora, odnosno boratima. Podsećam, litijum nije karakterističan za neogene basene i za sedimente uopšte nego je donet sa okolnih granita, u ovom slučaju najverovatnije sa planine Cer. Bilo bi pretenciozno reći gde ga ima, ali istraživanjima će se to pouzdano utvrditi – kaže u razgovoru za naš list dr Danica Srećković-Batoćanin, pri tom ne skrivajući optimizam da će, najverovatnije, i u valjevskom kraju „zasijati” skupoceni jadarit.

Jadarski basen je za sada jedino mesto na svetu u kojem je nađen novi mineral, i to zahvaljujući domaćim geolozima. Otkriven je na dubini od 600 metara i procene su da ga na tom prostoru ima oko 120 miliona tona, što bi predstavljalo petinu svetske proizvodnje litijuma. Pošto se radi o podzemnoj eksploataciji, ne bi trebalo da bude bilo kakvog zagađenja životne sredine. Ako se zna da tona litijuma koji se dobija iz jadarita na svetskom tržištu košta oko 5.000 evra, onda nije teško naslutiti o kakvom potencijalu se radi.

Ovaj mineral, odnosno litijum koji je sadržan u njemu spada u najtraženiji element u proizvodnji baterija za električne i hibridne automobile, mobilne telefone, prenosive računare i druge elektronske uređaje a zajedno sa borom ima primenu u raketnom programu, avio i svemirskoj industriji.

Posle ovih informacija žitelje valjevskog kraja, još uvek, nije zahvatila „jadaritska groznica”. Doduše, prisutno je njihovo interesovanje o mestima na kojima će se uraditi istraživanja. U međuvremenu pojedini žitelji iz sela Osladića u blizini Valjevske Kamenice već „pouzdano” znaju da će prva bušotina biti na Kuzmanovića imanju. Pominju se traganja i na samoj trasi železničke pruge Valjevo–Loznica, koja se gradi više od sto godina. Ako se pronađe jadarit niko, kako smo čuli, neće biti protiv da spajanje ova dva grada kolosekom potraje još jedan vek. Jer, jadarit će sve pozlatiti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...