Srpska čeličana (ne) staje

Izvor:   Tanjug

U smederevskoj železari neće biti prekinuta proizvodnja. Održava se redovna proizvodnja do 60.000 tona čelika mesečno, nije planirano zaustavljanje rada druge visoke pećin kao ni slanje radnika na prinudni odmor, tvrdi Predrag Umičević, predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smedereva.

U Železari Smederevo neće biti obustavljena proizvodnja. Kompanija radi u skladu sa biznis planom i trenutnom situacijom na svetskom tržištu čelika, tvrde nadležni u toj fabrici.

„Nije u planu zaustavljanje rada druge visoke peći, niti slanje radnika na prinudni odmor, dok je nabavka sirovina ugovorena do kraja juna. U železari se održava redovna proizvodnja na oko 70 do 80 odsto kapaciteta jedne visoke peći, ili do 60. 000 tona čelika mesečno,“ rekao je za Tanjug Predrag Umičević, predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smedereva.

Železara sada ne radi punom snagom, iako su zahtevi na tržištu nešto veći nego proizvodnja, jer je cena čelika nepovoljna i nastavlja da pada, pa bi veća proizvoidnja generisala gubitke, rekao je Umičević i istakao da je cilj da se sa sadašnjom proizvodnjom održe kupci da bi se, u slučaju promene cene čelika na svetskom tržištu, povećao nivo proizvodnje.

„Ne ide se na neke velike porudžbine sirovina i zbog tendera za strateškog partnera, koji je otvoren do 11. juna a do polovine narednog meseca očekuju se neke informacije po tom pitanju,“ izjavio je Umičević.

Spekulacijama o zaustavljanju druge visoke peći u železari pokušava se odluka Vlade Srbije o održavanju proizvodnje vezati za izbore, što nema veze, kao ni tender, mišljenja je Umičević koji je izrazio uverenje da će i nova Vlada Srbije, nastaviti u „istom ovom ritmu“, kada je u pitanju Železara Smederevo.

„Kompanija radi u skladu sa biznis planom, zahtevima tržišta i sa proizvodnjom u drugoj visokoj peći,“ izjavila je portparol Železare Smederevo Dušanka Ranković.

I predsednik nezavisnog sindikata u železari Mileta Gujaničić juče je rekao za Tanjug da druga visoka peć u Železari Smederevo neće biti stavljena u „tihi hod“, jer kompanija ima ugovorene poslove za naredna dva meseca.

Pogoni u železari trenutno rade smanjenim kapacitetom sa kratkim pauzama do pet dana, pa je uprava pozvala radnike da dobrovoljno odu na plaćeno odsustvo, objasnio je Gujaničić i istakao da se čeka isticanje produženog roka na tenderu za izbor strateškog partnera i izrazio optimizam u vezi sa tim.

Tendera za strateškog partnera otvoren do 11. juna

Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj.

Na osnovu zahteva učesnika na tenderu, Vlada Srbije je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

Tri kandidata

Prijavu za učešće u transakciji do sada su podneli : Junajtid plzen (United Pilsen) S.A. Luksemburg, Donjecki stil grup (Donetsksteel Grpup) iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Junajtid plzen je u vlasništvu ruskog biznismena Igora Šamisa, u čijem sastavu je i kompanija Bumaš, iz Iževska u Rusiji, proizvođač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čeličnih cevi.

Poslovna imperija Šamisa obuhvata i nekadašnju železaru fabrike Škoda, u Plzenju - Plzen stil, preduzeće sa 900 zaposlenih.

Ukrajinski Donjeck stil ima rudnik kamenog uglja, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare i u grupi je najvećih proizvođača koksa u Evropi.

Treći ponuđač, ruski Ural majning end metalurdžikal, spada među najveće kompanije u Rusiji, a u sastavu ima više od 50 firmi koje posluju u okviru rudarskog i metalurškog sektora i automobilske industrije.

Država vlasnik smederevske železare

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

Ju-Es stil je 2003. kupio smederevsku železaru u stečaju.

Prva visoka peć u smederevskoj železari stavljena je na „tihi hod“ u jesen 2008. godine. Proizvodnja u čeličani bila je privremeno obustavljena u februru 2012. godine, zbog niskih temperatura i nemogućnosti dopremanja sirovina.

List Politika je juče navela, bez pozivanja na izvor, da će samo dve nedelje pred isteka tendera za prodaju železare, oko 5.000 radnika te fabrike drugi put od početka 2012. godine biti poslato kući do daljnjeg, kao i da će druga visoka peć biti stavljena u „tihi hod“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...