Stigla američka oprema u Bor

Izvor:   Tanjug

Stigla je i druga isporuka opreme za fabriku sumporne kiseline u Boru, odnosno predgrejač, koji služiti za pokretanje i odgrevanje ove fabrike. Po završetku temelja radnici će ovu opremu montirati.

U Rudarsko topioničarski basen Bor juče-22 je stigla i druga isporuka opreme za fabriku sumporne kiseline, koja je u martu krenula iz američke luke Pitsburg i preko luke Prahovo na Dunavu kamionima dopremljena u Bor.

Stigao je predgrejač koji služi za start i odgrevanje fabrike sumporne kiseline, rekao je novinarima Dragan Marinković, direktor projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline.

„Radi se o tri paketa ukupne težine od oko 70 tona i čim temelji budu spremni radnici Energoprojekta će opremu montirati na licu mesta,“ izjavio je Marinković.

Rekonstrukcija topionice i izgradnja nove fabrike sumporne kiseline u Boru, treba da bude završena krajem iduće godine. Iskorišćenje sumpordioksida, koje je sada oko 50 procenata, treba da se podigne na 98 odsto.

To praktično znači da će vazduh nad Borom biti gotovo potpuno čist. I finansijski rezultati neće biti za potcenjivanje, jer će dodatni prihod, po osnovu povećanja proizvodnje bakra i sumporne kiseline, biti oko 42 miliona dolara.

Radove na izgradnji novih metalurških postrojenja u Boru započeti su 1. novembra 2010. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci. Do sada su stigli delovi za kontaktni kotao za fabriku sumporne kiseline, a u junu se očekuju glavni delovi za kotao utilizator za borsku topionicu.

Novi pogoni će topiti 400.000 tona koncentrata, odakle će se dobiti 80.000 tona bakra i oko 400.000 tona sumporne kiseline, na godišnjem nivou.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...