Različiti stavovi o KAP-u i EPCG

Izvor:   : Antena M

Na kritike predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, koji kaže da je crnogorska Vlada imala dovoljno vremena da raskine ugovor sa ruskim vlasnikom KAP-a, CEAC-om a, a što nije učinila, premijer Igor Lukšić odgovara da Vlada radi na tome kao i na pitanju bubućnosti EPCG. Zvaničnici se slažu samo da EPCG ostaje u državnom vlasništvu.

Premijer Crne Gore Igor Lukšić i predsednik Skupštine Ranko Krivokapić različito i o ekonomskim temama. Krivokapić je prigovorio crnogorskoj Vladi da, iako je imala dovoljno vremena, nije realizovala zaključak Skupštine i raskinula ugovor sa ruskim vlasnikom Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Lukšić kaže da Vlada radi na tome, kao i na razmatranju opcija o budućnosti Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), pri čemu je jedna od varijanti izdvajanje Termoelektrane Pljevlja.

Krivokapić je protiv cepanja energetske kompanije, a sa Lukšićem saglasan samo o tome da EPCG ostaje u državnom vlasništvu.

Kritike na račun Vlade stižu sa najvišeg mesta u parlamentu, povodom realiziacije zaključaka Skupštine o KAP-u. Predsednik parlamenta Ranko Krivokapić je u razgovoru sa novinarima ispred Skupštine, prigovorio kabinetu Igora Lukšića:

„Vlada je dobila jasnu poruku parlamenta u prvom zaključku – raskinuti odnose sa ruskim CEAC-om. Vlada to do sada nije ispunila, a prošla su tri meseca, veliki rok za te aktivnosti. Očekujem da će Vlada ispoštovati prvi zaključak parlamenta da bi govorili o daljim koracima,“ rekao je Krivokapić.

Premijer Lukšić kaže da Vlada izbegava dva od tri moguća scenarija za KAP - stečaj i gašenje, i da radi na realizaciji zakljčaka Skupštine.

„Pokušavamo da dođemo do modela koji će relativno efikasno stvoriti uslove da se raskine ugovor sa CEAC-om, da se KAP oslobodi svih mogućih dugova i da se obezbedi energetsko snabdevanje, jer u suprotnom KAP ne može da radi,“ izjavio je Lukšić.

A u okviru priče o energetici neizbežno je i pitanje eventualnog izdvajanja Termoelektrane Pljevlja iz Elektroprivrede. To je jedna od dve opcije koje se trenutno analiziraju, kazao je Lukšić.

„Jedna opcija je da se izdvoji TE Pljevlja, da bude većinski državna i da na taj način oslobodimo EPCG, čiji bi većinski vlasnik ostala država, veze sa KAP-om. Druga opcija je da to ostane jedno preduzeće ali da dođe do redukcije proizvodnje i obaveze EPCG da snabdeva KAP,“ rekao je Lukšić i naglasio da u svakom slučaju država ostaje većinski vlasnik EPCG.

Za Ranka Krivokapića nema dileme o statusu Elektroprivrede.

„Zaključci parlamenta su jasni – većinsko državno vlasništvo, to znači 55 prema 45, i nema promene i funkcionalnog razbijanja EPCG,“ poručio je Krivokapić.

O tome će se govoriti i u skupštinskoj raspravi o rebalansu budžeta, predviđa Lukšić, koji očekuje da će poslanici dati podršku Vladi za ono što radi u vezi sa KAP-om i EPCG-om.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...