KAP – teret za sve Crnogorce

Izvor:   Vijesti

Crnogorska Vlada je krila informacije da je ruska banka VTB još 15. marta tražila ubrzanu naplatu potraživanja od Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u iznosu od 60 miliona evra i da zbog KAP-a razmatra odvajanje Termoelektrane Pljevlja od Elektroprivrede (EPCG). Obaveza EPCG da isporučuje struju KAP-u ističe krajem ove godine.

Vlada Crne Gore uveliko razmatra odvajanje Termoelektrane Pljevlja od Elektroprivrede (EPCG) u posebno preduzeće da bi rešila dužničko - poverilačke odnose sa najvećim potrošačem struje i dužnikom Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP).

Takođe, dva meseca krije od javnosti i poreskih obaveznika da je ruska banka VTB još 15. marta tražila ubrzanu naplatu 60 miliona evra potraživanja od KAP-a, što u krajnjem lako može rezultirati novim aktiviranjem državnih garancija i plaćanje tog duga novcem građana.

To se može zaključiti iz Informacije Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija dostavljene parlamentu, a vezano za realizaciju zaključaka Skupštine u vezi sa sudbinom KAP-a, odnosno partnerstva sa ruskim CEAC-om, oligarha Olega Deripaske, koje uprkos očekivanjima još nije raskinuto.

Italijanski mediji objavili su da je kompanija A2A sa Vladom Igora Lukšića dogovorila da podele EPCG i da Italijanima pripadnu hidroelektrane.

Šef parlamenta Ranko Krivokapić pismeno je zatražio od Vlade da do 17. maja Skupštini dostavi informaciju o realizaciji zaključaka od 29. februara, usvojenih zbog preuzimanja duga KAP-a.

U informaciji je detaljno opisano da crnogorska Vlada proteklih nekoliko meseci nije uspela da natera CEAC da u skladu sa Ugovorom o poravnanju vrati akcije KAP-a i nikšićkih Rudnika boksita državi. Zbog toga se uveliko razmišlja o međunarodnoj arbitraži, ali u Vladi nisu sigurni kakve mogu biti posledice tog dugotrajnog i skupog postupka.

„Vlada je, u saradnji sa EPCG i A2A, razmatrala moguće načine rešenja pitanja dugoročnog snabdevanja KAP-a električnom energijom, nakon što država preuzime KAP. Prema važećem ugovoru, obaveza EPCG da isporučuje struju KAP-u ističe krajem 2012. godine. Dugoročno rešenje pitanja snabdevanja KAP-a električnom energijom, u postojećim uslovima, podrazumeva aktivno učešće EPCG. Iz tog razloga, dogovoreno je da EPCG, u cilju definisanja opcije koja će biti u najboljem interesu svih strana, analizira sve raspoložive mogućnosti, a posebno: odvajanje Termoelektrane Pljevlja, sa određenim sredstvima i ugovornim odnosima, uključujući i ugovorne odnose sa KAP-om, ali i ostale opcije koje će zaštiti interese EPCG i izloženost EPCG u smislu obaveza KAP-a,“ piše u dokumentu, objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...