Uskoro model vraćanja kredita KAP-a

Izvor:   Pobjeda

Model za vraćanje kredita datog Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) se očekuje do kraja juna ove godine, a OTP banka neće preduzeti poteze koji bi narušili stabilnost javnih finansija Crne Gore. Vlada je spremna i na negativan scenario koji se tiče izdatih garancija.

Do kraja juna ove godine Ministarstvo finansija Crne Gore, OTP banka i CKB treba da nađu model vraćanja, odnosno definišu status kredita datog Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) za koji je država garantovala, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na sastanku u Ministarstvu finansija sa predstavnicima ove dve banke dogovoreno je da OTP banka neće preduzeti poteze koji bi narušili stabilnost javnih finansija Crne Gore.

- Na sastanku je razmatrano više pitanja vezanih za saradnju OTP i CKB grupacije sa domaćim preduzećima i državnim institucijama Crne Gore. Izražena je spremnost obe strane da zajednički i predano rade na rešavanju svih otvorenih pitanja u cilju poboljšanja ambijenta za poslovanje banaka u Crnoj Gori. Jedna od tema sastanka bilo je i definisanje statusa kredita odobrenog Kombinatu aluminijuma od strane OTP banke za koji je država dala garanciju. U tom smislu je dogovoreno da OTP banka neće preduzeti poteze koji bi narušili stabilnost naših javnih finansija i da se za rešavanje ovog pitanja zajednički pronađe model, do kraja juna tekuće godine – navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

Predstavnici OTP i CKB grupacije izrazili su, navode oni, pozitivan stav u vezi sa pružanjem dalje podrške privredi Crne Gore kroz kreditnu aktivnost banke.

Spremni i za negativni scenario

Ministar finansija Milorad Katnić saopštio je da je Vlada spremna i na negativne scenarije kada su u pitanju izdate garancije.

- Najveći fiskalni izazov su garancije date KAP-u. Mi u Ministarstvu finansija smanjujemo rizik da aktiviranje garancija ne znači šok za budžet i poreske obaveznike. Spremni smo za negativne scenarije ali sve radimo da se dogovorimo sa kreditorima, da napravimo bolji amortizacioni plan i manje troškove za poreske obaveznike i da rizike aktiviranja garancija smanjimo da ne bi značajno negativno uticali na budžet i stabilnost ekonomije – saopštio je ministar odgovarajući na pitanja na poslovnom ručku u Američkoj privrednoj komori u Podgorici.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...