KAP i Boksit knjiže minus

Izvor:   Vijesti.me

Tokom prva tri meseca ove godine Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) je ostvario gubitak od oko 6,9 miliona evra, dok Rudnici boksita beleže gubitak od 3,22 miliona evra. KAP je tokom 2010. godine ostvario profit od oko 93,5 miliona evra.

Uprkos uveravanjima ruskog menadžmenta da je Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) početkom ove godine konačno ušao u zonu profitabilnosti, zvanični rezultati o tromesečnom poslovanju pokazuju suprotno.

KAP je od januara do kraja marta ostvario gubitak od čak 6,89 miliona evra, što je više nego dvostruko gori rezultat u uporednom prošlogodišnjem prvom kvartalu.

To pokazuju najnoviji podaci o poslovanju kompanije objavljeni na sajtu Komisije za hartije od vrednosti (KHOV). Tokom prva tri meseca 2011. godine KAP je izgubio 3,41 milion evra.

Ovogodišnji tromesečni prihodi KAP-a iznosili su 38,65 miliona evra, i manji su oko 14 odsto nego u uporednom periodu prošle godine. Treba napomenuti da je KAP tokom vremenskih neprilika u februaru morao, u jednom periodu, da smanjiti proizvodnju jer su Crnoj Gori pretile restrikcije.

Pad ovogodišnjih prihoda od prodaje metala nije mogao amortizovati ni smanjenje poslovnih rashoda za nešto više od pet miliona na 42,8 miliona evra, kao i smanjenje troškova materijala za približno toliki iznos na 29,57 miliona evra.

Kupovina električne energije, glavne sirovine za proizvodnju metala u Kombinatu, za prva tri meseca ove godine bila je pokrivena državnim subvencijama. Loši dani za KAP najverovatnije tek dolaze, ukoliko država brzo ne reaguje i ne nađe novog partnera.

Uprkos lošem poslovnom rezultatu, Kombinat aluminijuma ni tokom prvog kvartala ove godine nije redovno plaćao račune za struju, tako da je pravo pitanje kako je ostvaren ovako negativan rezultat.

Ukupni dugovi KAP-a, uglavnom kratkoročni, iznose oko 324,1 milion evra plus 8,51 milion evra odloženih poreskih obaveza.

KAP je prošlu godinu završio gubitkom od 86,66 miliona evra, za razliku od 2010, kada je imao 93,5 miliona evra profita.

I Boksiti u minusu

I Rudnici boksita, druga kompanija kojom CEAC ruskog oligarha Olega Deripaske zajedno gazduje sa Vladom, ostvarili su gubitak od 3,22 miliona evra tokom prva tri meseca ove godine.

Taj rezultat je za oko 9,8 odsto bolji nego u uporednom periodu prošle godine, kada je ostvaren gubitak od 3,57 miliona evra. Ukupni dugovi Boksita iznose 95,8 miliona evra, od čega se na dugoročne obaveze odnosi 66 miliona evra, a na kratkoročne 29,63 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...