Rudnici boksita izlaze iz krize

Izvor:   Antena M

Rudari nikšićkog Rudnika boksita posle pet meseci dobili su deo novembarske plate. U Sindikatu Boksita veruju da postoje i velike šanse da počne proizvodnja na rudokopu Zagrad. Dodatni razlog za optimizam je i to što su pojedini kupci ozbiljno zainteresovani za nikšičku rudu.

Situacija u nikšićkim Rudnicima boksita mesecima je loša. Ali, da se krenulo sa mrtve tačke potvrđuje i to što su rudari posle nekoliko meseci dobili deo novembarske plate. U Sindikatu Boksita veruju da će ubrzo i krenuti proizvodnja na rudokopu Zagrad, i da će se pojaviti novi kupci za nikšićku rudu.

Za nikšičke rudare stigla je i jedna dobra vest, kaže za Antenu M predsednik samostalnog sindikata Boksita Boroslav Bojanović.

Posle pet meseci rudarima je, kaže, uplaćen deo novembarske plate:

„Uplaćeno je 24 odsto novembarske plate i krediti za taj mesec. Sredstva koja su uplaćena za lične dohodke su sredstva koja su radnici sektora Tunelogradnje zaradili. Oni su zaradili više od 24 odsto, ali su sredstva ostavljena za osnovno što im je potrebno, za eksploziv i gorivo za maj da se nabavi kako bi radili bez zastoja.“

Očekivali su, kaže Bojanović, da im bude isplaćena i februarska i martovska plata:

„Samostalni sindikat nije zadovoljan jer smo tražili da nam budu isplaćene još dve zarade do 1. maja. Mi ćemo ovih dana kontaktirati članove Odbora direktora i od ministra ekonomije da nam do 1. maja obezbede makar još jednu platu“.

Ali, ipak konačno se krenulo sa mrtve tačke, priznaje Bojanović. Veruje da postoje i velike šanse da počne, toliko puta najavljivana, proizvodnja na rudokopu Zagrad:

„Izvršni direktor ima naznaka da bi to moglo da bude ubrzo, možda čak i krajem naredne sedmice“.

Bojanović kaže da je dodatni razlog za optimizam i to što su, kako ističe, pojedini kupci ozbiljno zainteresovani za nikšičku rudu.

„Pa ima nagoveštaja da bi se moglo prodati još rude, uglavnom ulažu se napori da se nađu potencijalni kupci, jeste situacija je teška, ali se nadamo da ćemo napokon izaći iz nje“.

Podsetimo, proizvodnja na rudokopu Zagrad stala je pre pet meseci. Osim februarsku i martovsku zaradu, 314 zaposlenih u Boksitima čeka dve zimnice, regres i tri sporne plate iz 2010. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...