Nemci bi da naplate dugove KAP-a

Izvor:   Pobjeda

Dojče banka je aktivirala garanciju za KAP. Vlada Crne Gore do kraja nedelje treba da isplati 23,4 miliona evra. I dalje postoji opasnost od aktiviranja svih garancija od oko 170 miliona evra.

Crnogorska Vlada će Dojče banci do kraja ove sedmice uplatiti 23,4 miliona evra po osnovu garancije datoj Kombinatu aluminijuma, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon što je ova banka i formalno obavestila Vladu o aktiviranju garancije.

- Ukupna obaveza iznosi 23,4 miliona evra, od čega je 22 miliona glavnica, a 1,4 miliona dospele kamate i ostali troškovi kredita. Sredstva za izmirenje obaveze biće obezbeđena iz budžeta Crne Gore - naveli su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora Pobjedi su juče saopštili da će novac biti obezbeđen iz pozicije otplata duga.

- Ukoliko na toj poziciji ne bude dovoljno novca onda postoji zakonska mogućnost da se ona probije. Probijanje zakon dozvoljava ako je budžet likvidan, kao što jeste – objasnili su Pobjedi iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podećaju da je Dojče banka prošle sedmice pokrenula preceduru ubrzane naplate celokupnog kredita KAP-a, nakon što je menadžment fabrike odbio da potpiše dokumentaciju vezanu za aranžman koji bi podrazumevao da Vlada preuzme dug.

-S obzirom na to da KAP nije u ostavljenom roku od tri dana izmirio ovu obavezu, stekli su se uslovi za aktiviranje garancije – precizirali su iz Ministarstva.

Predstavnici ruskih partnera u Odboru direktora KAP-a nisu hteli da potpišu ugovor prema kojem bi Vlada u naredne tri godine otplaćivala KAP-ov dug Dojče banci, zbog čega će iz budžeta odmah morati da se isplati 23,4 miliona evra.

Opasnost od aktiviranja svih 170 miliona evra

U Ministarstvu finansija Pobjedi su i juče rekli da i dalje postoji opasnost od aktiviranja svih garancija koje je država dala Kombinatu aluminijuma koje sa kamatama iznose oko 170 miliona evra.

- Razgovori koji su u toku sa OTP i VTB bankom ulivaju uverenje da neće doći do aktiviranja svih garancija makar u nekom doglednom vremenu – saopštili su iz Ministarstva finansija.

Na naplatu 30. aprila, podsetimo, dospela je rata kredita od 16,3 miliona evra kod OTP banke, a Mađari su tokom reprogramiranja duga u oktobru upozorili da će aktivirati svih 49,6 miliona evra garancije ukoliko ona ne bude izmirena u predviđenom roku.

Mađari su, prema nezvaničnim informacijama, spremni da razgovaraju o otplati kredita po ugovorenoj dinamici, a neće aktivirati garancije.

Vlada bi tokom ovog meseca trebalo da isplati 42,3 miliona evra garancija Dojče i OTP banci.

Iz Ministarstva finansija su prošle sedmice saopštili i da intenzivno pregovaraju sa ruskom državnom VT bankom, kod koje su garantovali za 60 miliona evra kredita, koji bi prema dinamici ugovorenoj sa KAP-om, trebalo da se izmire u tri rate od po 20 miliona, počevši od 2014. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...