Zlato sve kurentnija roba

Izvor:   Tanjug / Agencije

Unca zlata bi tokom ove godine mogla da košta i do 2.000 dolara. Aprilski fjučers za zlato na njujorškoj berzi Komeks je u ponedeljak porastao za 1,4 odsto, na 1.685,60 dolara za finu uncu.

Cena zlata bi već tokom 2012. godine mogla da premaši 2.000 dolara po finoj unci (31,1 gram), u slučaju da najveći svetski potrošači, Indija i Kina, zadrže visoku tražnju.

To je prognozirao Mark Kutifani, generalni direktor trećeg po veličini svetskog proizvođača zlata, kompanije AngloGold Ašanti.

Kutifani je rekao da očekuje da će prosečna cena zlata tokom ove godine biti u rasponu od 1.700 do 1.800 dolara za uncu, preneo je Rojters.

Generalni direktor AngloGold Ašantija je, takođe, obelodanio da kompanija planira investicije od 800 miliona dolara u Australiji u naredne dve do tri godine, koje će usmeriti u istraživanje i razradu novih nalazišta plemenitog metala.

Kotacije zlata na zatvaranju berzi u ponedeljak su porasle, kao reakcija na izjavu Bena Bernankija, predsednika američkih Federalnih rezervi (Fed) o ekonomskoj situaciji u SAD, kao i na pad kursa dolara posle negativne statistike o prodaji nekretnina.

Aprilski fjučers za zlato na njujorškoj berzi Komeks (Comex) u ponedeljak je porastao za 1,4 odsto na 1.685,60 dolara za finu uncu.

Stanje na tržištu rada ukazuje na postepeno poboljšanje, ali nema pune uverenosti u potpunu stabilizaciju, kaže Bernanki.

Predsednik američke centralne banke smatra da je potrebna opreznost u monetarnoj politici i spremnost na manje korekcije, iako tekući kurs regulatora doprinosi ubrzanju tempa rasta, posebno u industriji.

Indeks koji pokazuje dinamiku nerealizovane prodaje kuća na sekundarnom tržištu SAD u februaru je smanjen za 0,5 odsto u poređenju sa januarom na 96,5 poena, iako se očekivao rast od jedan odsto.

„Važno je da Bernanki nije ništa rekao o trećoj rundi količinskog labavljenja (QEIII), što znači da Fed ne namerava da pokreće treću fazu tog programa, ali ga i ne isključuje kao instrument za podsticaj ekonomije“, rekao je ekonomista Vels fargo sekjuritisa u intervjuu agenciji MarketVoč.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...