Kanađani kupili rumunski bakar

Izvor:   Tanjug / Agencije

Nakon nekoliko pokušaja rumunska kompanija bakra Kupru Min, koja se bavi vađenjem rude bakra iz rudnika Rašia Poieni, čije su rezerve među najvećim u Evropi, prodata je kanadskoj kompaniji Roman Koper. (foto: detalj iz rudnika Rašia Poieni kompanije Kupri Min)

Rumunija je na aukciji prodala svoju najveću kompaniju za vađenje i preradu bakra Kupru Min kanadskoj kompaniji Roman Koper za 200 miliona evra.

Kompanija Kupru Min se bavi vađenjem rude bakra iz rudnika Rašia Poieni, u centralnoj Rumuniji, čije su rezerve procenjene na oko milion tona bakra, što su među najvećim rezervama bakra u Evropi, u vrednosti od oko 8,3 milijarde dolara, prenela je agencija AFP.

Početna cena na ovoj otvorenoj aukciji je iznosila 79,5 miliona dolara.

Ostale tri kompanije koje su bile zainteresovane za kupovinu Kupru Mina bile su australijska kompanija OZ Minerals, nemačka Dandi Holding i bugarska kompanija Elacite-med.

Kompanija Roman Koper je u vlasništvu Stivena Romana, rudarskog preduzetnika koji je, navodno, blizak osnivačima kandaske kompanije Gabrijel Risorsis, koja je umešana u kontroverzni projekat rudnika zlata u Rašia Montani, navode lokalni mediji.

„Rumunija je obećala da će pre kraja aprila 2012. godine privatizovati kompaniju Kupru Min“, saopštilo je ministarstvo.

Nekoliko pokušaja prodaje ove kompanije tokom prethodnih nekoliko godina je završeno neuspešno.

Lucijan Bode, ministar ekonomije je prošle nedelje rekao za rumunsku novinsku agenciju Medijafaks da će kupac morati da investira 120 miliona dolara u zaštitu životne sredine, u teško zagađeno područje rudnika Rušia Poieni, gde su radovi na vađenju rude bakra započeti još tokom 1983. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...