KAP (ne)ugrožava stabilnost Crne Gore

Izvor:   Antena M

Nakon što je ruski partner odbio da potpiše Ugovor o preuzimanju obaveza KAP-a podeljena su mišljenja u Crnoj Gori oko aktivacije duga prema Dojče banci, vrijednog 22 miliona eura. Zoran Jelić, predstavnik DPS-a smatra da građani neće osjetiti posljedice ako Crne Gora plati dok SNP i NOVA očekuju kolaps ekonomije.

Građani Crne Gore neće osjetiti posljedice ako država plati 22 miliona eura Dojče banci, jer je ruski partner odbio potpiše Ugovor o preuzimanju obaveza , smatra Zoran Jelić, predstavnik DPS-a u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Veselin Bakić iz SNP-a i Radojica Živković iz NOVE, međutim, smatraju da je aktiviranje garancija kod Dojče banke samo šablon po kojem će i ostale banke učiniti istu stvar. Kako kažu, ukoliko se aktiviraju sve garancije i na naplatu stigne oko 170 miliona eura, posljedice će biti pogubne: smanjenje plata, penzija i socijalnih davanja, povećanje PDV-a i otpuštanje radnika.

„Kad se izda garancija, to znači da automatski imate rezervaciju u budžetu. Kao kad banka daje određene garancije i mora da izdvoji rezervaciju u svom budžetu, tako je i Ministarstvo finansija u budžetu Crne Gore izdvojilo određene rezervacije. U slučaju da partner za kojeg je izdalo garanciju ne plati svoje obaveze, onda Ministarstvo finansija kao garant u ime države izdvaja te rezervacije i na osnovu njih plaća kredit, u konkretnom slučaju Dojče banci, tako da te rezervacije od 22 miliona postoje,“ kaže Zoran Jelić za Antenu M, zaključujući da građani Crne Gore neće osjetiti posljedice toga što će država platiti 22 miliona eura Dojče banci.

Jelić kaže da je moguće da se Ministarstvo finansija dogovori sa Dojče bankom da 22 miliona vrati u ratama. Isto tako smatra da je moguće i da se aktiviraju sve garancije od oko 170 miliona. To bi već imalo posljedica. Zato, kaže Jelić, sa Rusima moramo biti veoma oprezni: „I ruskog partnera na neki način primorati da poštuje određene odredbe ugovora u vezi sa tim garancijama, kao i sa ostalim garancijama koje je moguće aktivirati ukoliko ruski partner ne prihvati da plati određena potraživanja koja su data po osnovu tih kredita. Ruski partner treba da se uozbilji.“

SNP-ov Veselin Bakić, međutim, kaže da će novonastala situacija u KAP-u donijeti pogubne posljedice po crnogorsku ekonomiju, budžet, likvidnost a samim tim će i građani ispaštati.

„Jer su to vezane garancije. Samo aktiviranje ove garancije od Dojče banke povući će vjerovatno ubrzani proces aktiviranja garancija i kod OTP i VTB banke. To su izuzetno velika sredstva za budžet, to je 132 miliona garancija i kamata sigurno 45 do 50 miliona, ukupno 170 miliona,“ kaže Bakić.

Saglasan je sa Bakićem i kolega iz NOVE Radojica Živković. Kaže da su 22 miliona kod Dojče banke samo šablon po kojem će nam i ostale dvije banke naplatiti kredite. Lakše bi, smatra Živković bilo da je održana sjednica Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije.

„Ne znamo šta je prava istina između onoga što pričaju Rusi i onoga što priča Vlada. Moglo se sve raspraviti na Komisiji za kontrolu i praćenje postupka privatizacije transparentno, pred novinarima, pred javnošću. Nažalost, to se nekome nije svidjelo. Da se to desilo prije 10 dana, sad bismo znali sve te pojedinosti. Mi sada ne znamo na šta se pozivaju Rusi, čak ne znamo ni na šta se naša strana detaljno poziva. Oni pričaju neke opšte stvari, ništa konkretno.“

Živković i Bakić saglasni su - posljedica aktiviranja garancija biće - prvo kašnjenje pa smanjenje plata, penzija, socijalnih davanja, povećanje PDV-a. „Vjerovatno i otpuštanje radne snage, naročito u administraciji. Ona jeste prenatrpana, ali svako otpuštanje je bolno i pogađa veliki broj ljudi. Međutim, nažalost, to će morati da se desi.“

Živković kaže da će se scenario Dojče banke ubrzo ponoviti i sa VTB bankom jer će ona, kako kaže, štititi Kuznjecova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...