I paladijum poskupljuje

Izvor:   Tanjug / Volstrit žurnal

Stručnjaci najavljuju poskupljenje paladijuma tokom ove godine za 20 odsto a očekuje se i nastavak poskupljenja do 2014. godine. Procenjuje se da bi ovaj plemeniti metal mogao da poskupi na čak 1.000 dolara za uncu. Najveći svetski proizvođači paladijuma su Južnoafrička Republika i Rusija.

Paladijum bi tokom ove godine mogao da znatano poskupi, a taj plemenit metal uglavnom u senci, mogao bi da zaseni ostale, piše Volstrit žurnal.

Zbog povećane tražnje i nestabilnih isporuka paladijum bi tokom 2012. godine mogao da poskupi za 20 odsto, s tim što će ovaj plemeniti metal poskupljivati do 2014. godine, prognoziraju analitičari.

Na tržištu paladijuma, u suštini malom, čak i neznatne oscilacije u svetskoj proizvodnji značajno utiču na cene. Tokom prošle godine je, prema podacima analitičke kompanije CPM Grup, proizvedeno nešto više od 10 miliona unci, dok je produkcija zlata bila na nivou od 127 miliona unci.

CPM prognozira poskupljenje paladijuma tokom četvrtog ovogodišnjeg kvartala na 850 dolara za uncu, dok će prosečna cena tokom 2013. godine biti 772 dolara za uncu.

Prema očekivanjima Metju Ternera, stratega japanske kompanije Micubiši internešnel cena paladijuma tokom iduće ili 2014. godine može da dostigne 1.000 dolara za uncu.

Krajem prošle nedelje paladijum se prodavao po ceni od oko 700 dolara za uncu.

Tražnja paladijuma će tokom ove godine da se poveća zahvaljujući oporavku svetskog tržišta putničkih automobila i kamiona. Oko 50 odsto proizvedenog paladijuma usmerava se u autoindustriju gde se koristi za proizvodnju katalizatora.

Tokom ove godine za proizvodnju automobilskih katalizatora biće utrošeno 5,05 miliona unci paladijuma u poređenju sa 4,7 miliona od prošle godine. Sem toga, očekuje se stabilna tražnja paladijuma u proizvodnji elektronike, koja će ove godine biti na nivou 1,3 miliona u poređenju sa 1,2 miliona unci lane.

Najveći svetski proizvođači paladijuma, Južnoafrička Republika i Rusija obezbeđuju 33, odnosno 30 odsto svetske produkcije tog plemenitog metala, ali obe zemlje imaju specifične probleme sa ovim plemenitim metalom.

Pored političke nestabilnosti u Južnoafričkoj Republici česte su obustave eksploatacije paladijuma zbog nesrećnih slučajeva u rudnicima i problema sa snabdevanjem strujom.

Rusija je decenijama plasirala paladijum na svetsko tržište iz svog državnog fonda, ali bi ova praksa uskoro mogla da se okonča, smatraju stručnjaci.

„Moguće je da su rezerve presušile, ili su na niskom nivou, tako da je vlada odlučila da obustavi prodaju paladijuma“, rekao je Metju Terner.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...