Bivši radnici blokirali kapiju KAP-a

Izvor:   Vijesti.me

Zbog neisplaćenih doprinosa za benificiran radni staž bivši radnici KAP-a danas su blokirali kapiju ovo kombinata. Blokada će trajati sve dok se konačno ne počne rješavati naš problem, poručuje Veselin Vukadinović, predstavnik bivših radnika. (foto: Potest radnika KAP-a, 21. januar 2012. godine)

Stotinak bivših radnika Kombinata aluminijuma blokirali su danas u devet sati svojim vozilima glavnu kapiju KAP-a, u znak protesta što im poslodavac još nije uplatio zaostale doprinose po osmovu benificiranog radnog staža, zbog čega ne mogu da ostvare pravo na isplatu penzije.

Policija čitavo vrijeme, sa odstojanja od 80-tak metara, prati ovaj protest bivših radnika koje je muka natjerala na ovaj radikalni potez. Sa druge strane kapije u redu se parkirani šleperi sa utovarenim aluminijum predviđenim za izvoz.

Veselin Vukadinović, predstavnik bivših radnika rekao je Vijestima da će istrajati u ovom vidu protesta i da će nastaviti sa blokadom sve dok se konačno ne počne rješavati njihov problem.

„Nijesmo došli da pravimo nikakve problemi i ekcese već skrećemo samo pažnju nadležnim institucijama da se što prije nađe rješenje. Naša je nada da Vlada jednom uredbom može obezbijediti da mi dobijemo od Fonda PIO rješenja o penzionisanju“, istakao je Vukadinović i novinarima pokazao bilten menadžmenta KAP-a od 13. decembra kojim su ih, maltene, pozvali da se prijave dobrovoljno za odlazak u prijevremenu penziju.

Nebojša Dožić, predstavnik države u bordu KAP-a izjavio je za Vijesti da je potraživanje bivših radnika nesporno te da je krenuo na sastanak sa Jurijem Moisejevom, izvršnim direktor.

„Pitaću ga kakav je stav menadžmenta u vezi ovog problema i kako planiraju da ga riješe“, objasnio je Dožić.

Vlada će koristiti sve mehanizme

Igor Lukšić, premijer Crne Gore kazao je da će Vlada koristiti sve mehanizme i da su neki već pokrenuti, u cilju raskida ugovora sa ruskim partnerom u KAP-u.

Lukšić je ponovio da neke klauzule iz ugovora nisu ispoštovane, te da će raditi na realizaciji zaključaka parlamenta.

„To znači preuzimanje pune odgovornosti za rad KAP-a i stvaranje uslova da proizvodnju stabilizijemo, i da u komunikaciji sa EPCG pokušamo naći model koji će obezbijediti dugoročnije snabdijevanje električnom energijom. To su sve preduslovi da bi mogli računati na novog partnera kada je, ne samo proizvodnja osnovnog proizvoda u pitanju, nego što smo mnogo više zainteresovani, a to je stavljanje u funkciju prerađivačkih kapaciteta”, kazao je Lukšić „To je prije svega stavljanje u funkciju Boksita za proizvodnju glinice, odnosno smabdijebanje KAP-a tom osnovnom potrepštinom.“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...