Crnogorska Vlada kriva za dugove KAP-a (?)

Izvor:   Dan

Aleksej Kuznjecov, predsjednik odbora direktora KAP-a optužio je izvršnu crnogorsku vlast da nije reagovala pravovremeno na plan spasavanja kombinata i poručio da je nesposobnost Vlade kriva za preuzimanje 22 miliona jer je odsustvo reakcije na predlog očuvanja fabrike, poslat u maju prošle godine, dovelo je do toga da KAP nije mogao dostaviti Dojče banci plan izmirivanja obaveza.

Ruski partneri pokazali su koliko im je stalo do rješenja budućnosti fabrike, time što su odbili da potpišu saglasnost na preuzimanje kredita KAP-a, kažu u Vladi Crne Gore.

Dalja sudbina Kombinata aluminijuma zavisi isključivo od Vlade, koja nastavlja da ćuti posebno sada kada je za donošenje odluka o budućnosti fabrike ostalo sasvim malo vremena, ocijenio je Aleksej Kuznjecov, predsjednik odbora direktora i istakao da Vlada umjesto da se bavi rješavanjem fundamentalnih problema KAP-a, pravi šou oko vještačkog problema isplate duga Dojče banci.

– Odsustvo reakcije Vlade na plan spasavanja fabrike, koji smo predložili tokom maja prošle godine, dovelo je do toga da KAP nije mogao dostaviti Dojče banci plan izmirivanja i restrukturizacije kredita. Uz to KAP je nastavio da isplaćuje kamate po tom i drugim kreditima. Vlada Crne Gore odlučila je da preuzme na sebe isplatu kredita Dojče banci, što je muški i pravilan korak, ako se zatvore oči na to da je potreba takvog koraka izazvana isključivo prethodnim radnjama, tačnije nesposobnošću Vlade da djeluje blagovremeno – poručio je Kuznjecov i istakao da Vladi nije potreban nikakav potpis i usaglašenost od KAP ili En plus grupe.

– Dovoljno je da potpišu sa Dojče bankom preuzimanje duga i KAP automatski postaje dužan Vladi tih 22 miliona eura. Prije tri godine uplatili smo na račun Vladi 40 miliona eura po osnovu garancija, izdatim za kredite KAP-a i nismo potpisivali trostrani ugovor, koji sada traže iz Vlade – pojasnio je Kuznjecov i naglasio da su izjave pojedinih funkcionera da se ne može realizovati plaćanje bez njihovog potpisa lažne.

– Kredit Dojče banke najmanji je od ukupnih kredita KAP-a, po osnovu kojih su izdate državne garancije. Vladi će, bez operativnog rješenja problema KAP-a, u najskorijem periodu prispjeti mnogo veći iznosi za plaćanje po ostalim kreditima, za koje je izdala garancije, a KAP-u prijeti zatvaranje. Kao investitori koji su u fabriku uložili više od 200 miliona eura, ne bismo željeli ni sličan scenario razvoja situacije, jer ćemo u tom slučaju biti prinuđeni da tražimo od crnogorske Vlade kompenzaciju gubitaka – upozorio je Kuznjecov i podsjetio da su Vladi predložili plan sačuvanja fabrike tokom maja prošle godine.

– Plan je predviđao produžetak važećeg ugovora za isporuku elektroenergije koji se završava u martu, kao i konvertovanje duga u akcijski kapital. Međutim, od maja prošle godine Vlada nije reagovala na naše predloge – naglasio je Kuznjecov i naveo da je razlog tome što se razne političke partije više bave razjašnjavanjem međusobnih odnosa nego rješavanjem problema fabrike.

– Tema KAP-a je isključivo populistička i koristi se isključivo u cilju dobijanja političkih poena, bez predstave šta se dešavalo i dešava se u KAP-u. Mnogi „govornici” nemaju predstavu o posledicama svojih aktivnosti na ekonomiju i zabrinuti su samo povećnjem popularnosti, ne hajući za sudbinu fabrike – konstatovao je Kuznjecov i istakao da upravbo to smeta Vladi da donosi odgovorne i izvagane odluke o KAP-u.

Iz crnogorskog vladinog biroa za odnose s javnošću reagovali su na izjavu Kuznjecova i naveli da su ruski partneri odbijajući da daju saglasnost na preuzimanje duga prema Dojče banci, samo pokazali kome je zaista stalo da se problemi u fabrici rješavaju što prije.

– Ukoliko ta saglasnost nema značaja, kao što tvrdi Kuznjecov, zašto su onda odbili da stave potpis kao što su to uradili ostali predstavnici borda direktora KAP-a – pitaju iz Vlade i dodaju da su ispoštovali sve obaveze definisane ugovorom o poravnanju, prije svega subvencije za utrošenu električnu energiju u vrijednosti od 60 miliona eura, kao i preuzimanje kredita KAP-a po osnovu garancije koju je dala prema njemačkoj banci.

– Menadžeri CEAK-a i En plus grupe nijesu ispoštovali odredbu o plaćanju električne energije, u vrijednosti od najmanje tri neplaćena računa, i pored subvencija države i taj dug sada iznosi oko 32 miliona eura – naglasili su iz Vlade i podsjetili da je pravni savjetnik Savjeta za privatizaciju 1. marta uputio CEAK-u pismo u kojem ga je obavijestio da, zbog neispunjenja obaveza iz ugovora o poravnanju, država od ruskih partnera zahtijeva da akcije koje posjeduju u KAP-u i nikšićkim Rudnicima boksita prenesu na Crnu Goru.

– Rok za ispunjenje tog zahtjeva je 14 dana od dana njegovog prijema – podsjetili su iz Vlade i upozorili da će ukoliko ruski menadžment do isteka tog roka ne odgovori pozitivno, preduzeti sve pravne radnje u cilju zaštite interesa države.

– To može značiti i pokretanje spora pred arbitražnim sudom u Beču, kako bismo dokazali kršenje ugovora od CEAK-a i En plus grupe i na taj način došli u posjed predmetnih akcija – najavili su iz Vlade. Oni su za predlog Kuznjecova, podnesenog u maju, kazali da ne predstavlja ništa spektakularno niti novo, a ne tretiraju ni nepoštovanje odredbi definisanih ugovorom o poravnanju.

– Nije racionalno tražiti nastavak subvencija za KAP, ne predlažući nikakvo dugoročno rješenje za ono što je najveći problem kompanije, a što i sam Kuznjecov naglašava, to je pitanje električne energije – smatraju u Vladi i ističu da KAP treba da posluje na način koji u dugom roku neće dodatno opterećivati EPCG, kao ni poreske obveznike.

Dužničko opterećenje 360 miliona eura

Kuznjecov je ocjenio da je budućnost KAP-a nemoguća bez rješenja snabdjevanja strujom po prihvatljivim cijenama i smanjenja dužničkog opterećenja koje iznosi više od 360 miliona eura.

– Bez produženja subvencija, koje ističu u martu,fabrika će postati nerentabilna već u aprilu i neće imati čime da izmiruje obaveze po kreditima za koje je Vlada garantovala – kazao je Kuznjecov.

Vlada podržava konvertovanje dugova u kapital

Iz Vlade su podsjetili da je ugovorom o poravnanju jasno definisano da, nakon isteka postojećih subvencija, neće biti novih za CEAK.

– To je nešto čega je Kuznjecov svjestan – poručili su iz Vlade i dodali da su se ruski partneri, umjesto sa dugoročnim rješenjem, pojavili sa, za njih najbezbolnijim, a to je nastavak državnih subvencija.

– Model pretvaranja dugova u akcijski kapital će biti razmotren od novog menadžmenta KAP-a, nakon preuzimanja i prekida saradnje sa CEAK-om. To jeste jedan od načina da se KAP oslobodi dugova – saopštili su iz Vlade.

Ne prijete Rusi iz prazne puške

Radojica Živković (Nova) istakao je da ruski partner ne prijeti praznom puškom, a da Vlada treba da razmisli kako da izgura situaciju, dogovori se sa partnerima i ne optereti budžet sa aktiviranjem garancija.

– Uskoro dolazi rata kod OTP banke, KAP je u dugovima 360 miliona eura. Bojim se da će na kraju plaćati građani Crne Gore, a sve je to posledica loših ugovora potpisanih ranije, kao i tajnih internih dogovora. Plašim se i arbitraže, jer u slučaju negativnog ishoda sav će teret platiti građani – istakao je Živković, dok je Nikola Gegaj (DPS) predlog Kuznjecova, da ponudi pomoć Vladi oko angažovanja kredita za otkup njihovih akcija, pod uslovom da Vlada za njega garantuje, ocjenio neozbiljnim.

– Sve što je mimo zaključaka koje je usvojila Skupština ne dolazi u obzir – poručio je Gegaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...