I albanski biznismen zainteresovan za smederevsku Železaru

Izvor:   Blic

Kor grupa poslala vladi Srbije pismo o namerama, u kome je navedeno da osim Železare Smederevo želi da kupi i jalovište u Boru

Kor grupa sa sedištem u Dubaiju, osim za kupovinu smederevske Železare, zainteresovana je i za ulaganje u Boru. Kako saznaje Blic, ova kompanija hoće da kupi jalovište od 27 miliona tona u tom gradu.

U pismu o namerama upućenom Vladi Srbije, u koje je Blic imao uvid, navodi se da bi Kor grupa investirala 20 miliona dolara i indirektno zaposlila oko 260 ljudi sa teritorije Bora. Kako je navedeno, kompanija bi prvo eliminisala jalovinu, a potom bi ozelenila zemljište.

Predstavnici Kor grupe ovim povodom su prvi put bili u resornom ministarstvu rudarstva u oktobru. Na ovu temu su sa predstavnicima Vlade razgovarali još dva puta, ali i dalje nemaju povratnu informaciju.

Grupa je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Jedan od suvlasnika je i Albanac Džeton Sadiku, koji je suvlasnik i firme u Vučitrnu na Kosovu. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istanbulu i Kazablanki. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika. Kompanija ima rudnike u Rusiji i Ukrajini.

Četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja smederevske Železare razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem. Grupa bi preuzela sve tri fabrike Ju-Es stila - u Smederevu, Šapcu i Kučevu. Ugovorom bi se obavezala i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara i ne bi otpustili nijednog radnika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...