JU-Es stil luku koristio gratis

Izvor:   Novosti

Amerikanci napustili železaru Smederevo neplaćenih dugova. Nije naplaćeno barem 130 miliona dinara po osnovu takse za korišćenje više od 6.000 kvadratnih metara lučke obale

JU-Es stil Srbija ostao je dužan Smederevu bar 130 miliona dinara po osnovu takse za korišćenje više od 6.000 kvadratnih metara lučke obale. Komunalna inspekcija je, uz nalog za plaćanje, upozorila železaru da će, ukoliko taksu ne plate, korišćenje obale biti „neovlašćeno sa svim pravnim posledicama“. Posledica, ipak, nije bilo.

Ukupno zaduženje Ju-Es stil Srbija za 2009. i 2011. godinu 44,8 miliona dinara. Iako je u 2010. grad naložio železari da plati 223 miliona dinara, rešenje je poništeno, jer je Skupština donela odluku o pojeftinjenju takse sa 100 na 5 dinara po kvadratnom metru. Tako je i zaduženje postalo stotinu puta manje odnosno 2,2 miliona.

Ju-Es stil je ovih dva miliona platio, ali to je, bar sudeći prema dokumentaciji koja nam je dostavljena, jedini novac od takse za obalu koji je američka železara uplatila u budžet grada.

Iz kabineta gradonačelnika dostavljene su nam fotokopije tri naloga za uplatu blizu 90 miliona dinara za 2008. i 2009. godinu. Nema, međutim, dokaza da je plaćeno. Iz svega sledi da su Amerikanci ostali dužni bar oko 130 miliona dinara na uštrb lokalne privrede i budžeta. Ali ni to nije sve.

Predrag Umičević
Predrag Umičević

Gradonačelnik Predrag Umičević je nedavno potvrdio da je po osnovu ekoloških taksi od 2008. do 2011. godine država Amerikancima otpisala više od 400 miliona dinara.

Vlasnici Ju-Es stila plaćali su kada i koliko su mogli, a grad je bio velikodušan zarad podrške kompaniji da nastavi sa radom.

Inače, Železara je koristila 6.120 kvadratnih metara lučke obale, gde se godišnje pretovaralo oko tri miliona tona i oslobađalo oko 2.000 tona čestica prašine. Za osam godina ovde je pretovareno tridesetak miliona tona rude i gotovih proizvoda.

Proizvodnja u Železari Smederevo, biće obnovljena 7. Marta, paljenjem jedne visoke peći, izjavio je predsednik Skupštine društva smederevske železare Predrag Umičević.

Skupština je za novog direktora Železare imenovala Ivana Miloševića, dosadašnjeg direktora proizvodnje u toj fabrici.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...