PUPS preprodaje železaru

Izvor:   Danas

Ukrajinski Donjeckstil zainteresovan da kupi železaru. Potpredsednik vlade Srbije Jovan Krkobabić razgovarao sa ukrajinskim proizvođačem uglja, koksa i čelika

- Najava Danasa da novog vlasnika smederevske Železare traži i Jovan Krkobabić obistinila se. U Beogradu je, kako saznajemo, potpredsednik Vlade Srbije organizovao sastanak s visokom delegacijom jedne od najvećih ukrajinskih energetskih grupa i vodećih proizvođača uglja, koksa i čelika u regionu, na čelu sa generalnim direktorom. Predstavnici ukrajinskog Donjeckstila zainteresovani su da postanu vlasnici Železare u Smederevu. Ovu informaciju u Kabinetu potpredsednika Vlade Srbije nisu hteli ni da potvrde niti da demantuju.

S druge strane od našeg sagovornika, koji je dugo godina u poslovima vezanim za industriju čelika, saznajemo da Donjeckstil, pored dve čeličane, ima vlastite rudnike uglja i proizvodnju koksa koja se meri milionima tona. Iz tih razloga, objašnjava sagovornik Danasa koji je želeo da ostane anoniman, cena čelika u toj ukrajinskoj čeličani niža je od smederevskog, a time i konkurentnija na tržištu. Donjeckstil je po kapacitetu, u regionu, među pet vodećih proizvođača čelika. Preuzimanjem železare u Smederevu, ta kompanija bi ušla među Top - 3 i efikasnije iskoristila vlastite resurse: ugalj i rudu, jer su vodeći proizvođači uglja za koksovanje i koksa u čitavom regionu i među tri najveća u proizvodnji samog uglja.

Zanimljivo je da su predstavnici Donjeckstila ne tako davno hteli direktno od Ju es stila da otkupe železaru u Smederevu. Naš sagovornik smatra da je nerealno očekivati da se često spominjani Mital pojavi u Smederevu, jer on u poslednjh godinu i po dana „češće zatvara vlastite čeličane nego vrata na svojim kolima“. Potvrda za to je i činjenica da je Arselor Mital ugasio jednu peć za proizvodnju čelika u postrojenju u gradu Floranž na severoistoku Francuske u junu, a drugu u oktobru, navodeći kao razlog nedovoljnu tražnju čelika. Najava dolaska druge ukrajinske grupacije Rinata Ahmetova, u ovdašnjim medijima više puta najavljivanog kao budući vlasnik smederevske Železara, više je nečija želja nego namera samog ukrajinskog biznismena, smatra izvor Danasa.

- Novi vlasnik jedine srpske železare biće ona kompanija koja ponudi najbolje uslove, a očito je da Donjeckstil te uslove ispunjava, jer pored vlastite proizvodnje čelika ima i rudnike uglja i proizvodnju koksa. Sa ta tri aduta u rukama ruske i ukrajinske kompanije su u prednosti u odnosu na ostalu konkurenciju - navodi izvor našeg lista.

Takođe, potvrđuje da je Donjeckstil u prošloj godini ostvario nešto više od dve milijarde dolara prometa, dok je neto dobit u 2011. bila dvostruko veća nego u prethodnoj 2010. godini i da im je krajem prošle godine konzorcijum banaka - s Dojče bankom na čelu - odobrio kredit od bezmalo milijardu dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...