KAP ima budućnost ako smanji dug

Izvor:   Mina Business / vijesti.me

Ukupna dugovanja crnogorske kompanije Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) su velika. Najbolje rešenje je da se dug konvertuje u kapital a za to je potrebna pomoć Vlade Crne Gore.

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) ima budućnost ukoliko se smanje ukupna dugovanja koja su u ovom trenutku veoma visoka, ocijenili su iz menadžmenta kompanije.

„Najefikasniji način da dođemo do tog cilja je da En plus grupa, Vlada, eventualno i neke banke, konvertuju dug u kapital“, navodi se u saopštenju menadžmenta KAP-a.

Iz uprave su naveli da je to u trenutnoj situaciji najbolje rješenje za kompaniju, zaposlene, državu i cijelu crnogorsku ekonomiju.

KAP je, kako je saopšteno, tokom prošle godine samostalno vratio oko sedam miliona eura glavnice OTP banci, tako da je iznos ukupnog kreditnog zaduženja, za koje je Vlada dala garancije, smanjen od početka prošle godine sa prvobitnih 131 milion eura, na trenutnih 124 miliona eura.

„Uprkos nepovoljnim uslovima poslovanja, KAP je tokom prošle godine, takođe, platio ukupno 12,6 miliona eura po osnovu kamata na kreditna zaduženja i poreza po odbitku, izmirujući blagovremeno obaveze po osnovu plaćanja kamata prema svim svojim povjeriocima: OTP, VTB, Dojče (Deutsche) banci, Elektroprivredi (EPCG), Montenegrobonusu i Poreskoj upravi Crne Gore”, podsjetili su iz uprave.

Više od 10 miliona kamate

Od toga se, kako se dodaje, više od 10,3 miliona eura kamate odnosi na kredite za koje je garantovala Vlada.

Iz menadžmenta su kazali da je KAP tokom godine, ne samo uredno izmirivao obaveze po osnovu kamata, već je redovno plaćao i porez na prihode od kamata nerezidenata, što na godišnjem nivou iznosi 569 hiljada eura.

„To je u slučaju kada se transakcija obavlja sa zemljama sa kojima Crna Gora nema sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, poput Austrije“, objasnili su oni.

Menadžment smatra da apsolutno ne stoje tvrdnje da KAP ne izmiruje redovno svoje obaveze prema kreditorima.

„Naprotiv, menadžment KAP-a je tokom protekle godine uložio maksimalan napor da obezbijedi redovno izmirivanje obaveza prema bankama i dobavljačima, a da istovremeno ne dovede u pitanje kontinuitet proizvodnje“, zaključuje se u saopštenju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...