Rusi tuže Vladu CG, parlament je podržava

Izvor:   Novosti

Parlament Crne Gore podržao Vladu u nameri da preuzme Kombinat aluminijuma. Dugove KAP platiće narod. Lukšić "preživeo" glasanje o nepoverenju Vladi. Rusi najavili tužbu

Očekivanom većinom glasova poslanika vladajuće koalicije parlament je u sredu podržao Vladu Crne Gore u nameri da preuzme na upravljanje Kombinat aluminijuma, ali i milionske dugove te kompanije za koje je garantovala država.

Dogovor DPS i SDP o daljim koracima u rešavanju dramatične krize poslovanja KAP bio je osnov da ista parlamentarna većina odbaci inicijativu opozicije da se izglasa nepoverenje kabinetu premijera Igora Lukšića.

- Pogrešne strateške odluke svima nam se vraćaju kao bumerang - obrazložio je predlog opozicije Aleksandar Damjanović (SNP).

- Razlozi da se izglasa nepoverenje su teška ekonomska situacija, ali i korupcija i kriminal, jer nema jasne vizije kako se protiv toga boriti. Ova vlada je došla do zida!

Na teret premijeru Lukšiću stavljeni su "nasleđeni" problemi, plus težak život građana, nastavak loše privatizacije, ali i aktuelne afere - "listing", "Telekom", "Vektra", i, naročito, zbivanja u KAP...

- Iskočite iz "Titanika" pre sudara sa ledenom santom - "preporučio" je premijeru Nebojša Medojević (PzP). - Narod više ne može da trpi, rezultat vaše vlasti je da se građani u Rožajama tuku za hranu!

Predstavnici vladajućih partija smatraju, međutim, da nema razloga za pad Vlade i vanredne izbore. Sam Lukšić je ocenio da je Vlada prethodnom podrškom poslanika dobila poverenje i mandat da problem KAP reši kako je zamislila. Premijer je odbacio i druge optužbe opozicije.

- Ova Vlada nastaviće sa realizacijom svojih prioriteta, pre svega u stvaranju uslova za ulazak u EU i prevazilaženje ekonomskih problema - rekao je premijer.

Rasprava pre donošenja ovih odluka pokazala je da je država, kada je reč o preuzimanju dugova KAP, u stvari stavljena pred svršen čin. Jer, Vlada je garantovala za kredite koje ruska kompanija CEAC, koja upravlja Kombinatom, ne želi da vraća.

Sve u svemu, iz budžeta će Dojče banci biti vraćen dug od 22 miliona evra, uz gotovo izvesnu mogućnost da banke aktiviraju i druge garancije iza kojih je stala Vlada, u iznosu od još 110 miliona evra, bez kamata. Ukupan dug KAP je, inače, 362 miliona!

Činjenicu da će "narodnim parama" biti vraćani krediti ruskog investitora opozicija je ocenila kao još jedan dokaz da iza cele priče stoje lični interesi, pre svega kreatora štetnih ugovora.

- Ako već građani treba da plate, red bi bio da znaju zbog čega i ko ih je zadužio - kazao je poslanik Slaven Radulović.

Parlament je usvojio i zaključak kojim je Vlada zadužena da zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora "na najefikasniji način raskine saradnju sa kompanijom CEAC". To podrazumeva održavanje proizvodnje i angažovanje novog menadžmenta, uz sugestiju da je stečaj "neželjena opcija".

Ceo proces preuzimanja Kombinata, po rečima ministra ekonomije Vladimira Kavarića, mogao bi i da potraje, jer Rusi, kaže, neće biti "kooperativni", a i najavili su - da neće tako lako otići iz KAP. Direktor KAP Aleksej Kuznjecov rekao je da će posle "nezakonitog eliminisanja" njegova kompanija, "kao prevareni investitor" zaštiti svoja prava pred međunarodnim sudovima.

- Raskid ugovora sa CEAC bez naše saglasnosti može, u slučaju bitnih izmena u strukturi akcionara KAP, dovesti do toga da banke zatraže hitnu isplatu ukupnog iznosa duga. Moguće je da će Vlada u najskorije vreme morati da isplati svih 124 miliona evra - upozorio je Kuznjecov.

Reputacija u pitanju

Odbačena je i ideja Nebojše Medojevića (PzP) da se ugovori između Vlade i KAP proglase za "nepoštene", "prevarantske" i "koruptivne" i raskinu u skladu sa međunarodnom praksom. - Ove garancije su međunarodne obaveze i ne bi bilo dobro za reputaciju države da ih ne ispunimo - kaže ministar finansija Milorad Katnić. - Posle takvog poteza, ne bi više bilo kreditora koji bi radio sa Crnom Gorom...

Odgovornost

Predsednik Nove Andrija Mandić zatražio je parlamentarnu istragu kojom bi trebalo da utvrdi odgovornost svih koji su kumovali lošoj privatizaciji i zaključivanju štetnih ugovora.

- Ugovor sa Rusima može biti bez posledica raskinut ako dokažemo očitu korupciju koja ga je pratila - kaže Mandić.

Pitanje odgovornosti je, međutim, ostavljeno za "neka druga vremena".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...