Vlada CG preuzima KAP?

Izvor:   Novosti

DPS i SDP dogovorili se da predlože raskidanje ugovora sa ruskim partnerom. Biće preduzete mere i da otplata dugova KAP ne ugrozi ekonomski sistem

Rasprava o podgoričkom Kombinatu aluminijuma u parlamentu, iako najavljena za utorak, počinje u sredu i to po obe inicijative - vladinoj i opozicionoj.

Tokom utorka članice vladajuće koalicije usaglasile su zajedničke zaključke kada je u pitanju budućnost KAP, uprkos ranijima oštrim neslaganjima, ali i kritikama SDP.

- Skupština Crne Gore, imajući u vidu da strani partner nije poštovao ključne ugovorne obaveze, zadužuje Vladu da na osnovu zakona ili ugovora raskine saradnju sa CEAC i preuzme kontrolu u KAP - navodi se u zaključcima koji su u utorak dostavljeni poslanicima.

DPS i SDP takođe predlažu da Vlada angažuje kvalitetan menadžment i preduzme sve mere, uključujući i one za snabdevanje električnom energijom, rešavanje socijalnog aspekta i pitanje dugova, kao i napore da se izbegne stečaj, usmerene u pravcu održavanja proizvodnje, uvažavajući značaj KAP za crnogorsku ekonomiju.

Novi menadžment je, prema ovom predlogu, dužan da obezbedi izradu nezavisne studije o održivosti aluminijske proizvodnje. Ukoliko ta studija, kako se kaže, bude pozitivna, budućem partneru treba ponuditi osnovu za izgradnju energetskih kapaciteta koji će biti u funkciji aluminijumske proizvodnje uključujući i pokretanje prerade glinice i prerađivačkih kapaciteta.

Od Skupštine se takođe traži da zaduži Vladu da očuva elektroprivredu u većinskom državnom vlasništvu. Parlament takođe treba da zaduži Vladu da obezbedi potpunu i nezavisnu reviziju poslovanja KAP od kada je ušao CEAC koja će biti dostavljena Skupštini, kao i da preduzme sve mere kako bi se obezbedila najpovoljnija dinamika otplate dugova KAP i time spreči ugrožavanje likvidnosti ekonomskog sistema. Istovremeno, u skupštini u utorak zeleno svetlo nije dobio novi zakon o unutrašnjim poslovima. Zakon su blokirali poslanici DPS, nakon što prethodno nisu izglasani njihovi amandmani koji su predviđali da direktor policije faktički bude samostalan u odnosu na resornog ministra.

Iako je DPS u decembru podržala predlog zakona socijaldemokrata koji predviđa da ministar unutrašnjih poslova bude odgovoran za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, veća vladajuća partija se predomislila, nameravajući da sačuva kontrolu nad policijom.

Parlamentarna većina nije usvojila amandman SNP kojim je bilo predviđeno da kandidat za direktora Uprave policije mora da ima najmanje desetogodišnje radno iskustvo u policiji, od čega petogodišnje na rukovodećim pozicijama.

Vasilije Lalošević, poslanik SNP, smatra da sukob DPS i SDP oko kontrole policije znači početak kraja vladajuće koalicije.

Uoči glasanja o zakonu potpredsednik Nove Goran Danilović pozvao je ministra Brajovića da podnese ostavku ukoliko zakon ne dobije potrebnu većinu.

- To je kao da ministru finansija padne budžet. Ako ministar neće da podnese ostavku, neka dođe premijer Lukšić da postavi pitanje poverenja Vladi. To su jedina dva rešenja - rekao je Danilović.

Rusi prete tužbama

Predsednik odbora direktora KAP Aleksej Kuznjecov u utorak je ponovo saopštio da je smešna ponuda vlade da za jedan evro preuzme ruski udeo.

- Mi apsolutno nismo spremni da damo fabriku za jedan evro, jer smo uložili u preduzeće više od 200 miliona evra. Spremni smo da razmotrimo samo realne i adekvatne predloge. Ako država pokuša da nam oduzme fabriku, mi ćemo jednostavno tražiti zaštitu naših prava kao investitora - rekao je Kuznjecov.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...