Srbija “leži” na zlatu vrednom 50 milijardi dolara

Izvor:   24sata.rs

U Srbiji najviše nalazišta zlata ima u istočnom delu zemlje, gde se već duže vreme nekoliko svetskih kompanija bavi istraživanjem te rude. Prema rečima stručnjaka za rudarstvo, u Srbiji zlata ima kod Bora, Zaječara, ali i u okolini Raške i Medveđe. Četiri svetske kompanije i jedna domaća trenutno se bave istraživanjem.

Istraživanje nalazišta zlata jednako je atraktivno kao i potraga za jadaritom, srebrom, olovom i cinkom, a vrednost ležišta na području istočne Srbije premašuje 50 milijardi dolara.

Kanadska firma „Avala risorsiz” nedavno je objavila da je pronašla zlato u bušotini na Jasikovu, na Crnom vrhu. Reč je o ležištu od oko 240.000 tona rude, u kojem ima oko 4,4 odsto bakra, čak 14 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra. Imaju koncesiju za Čoka kurugu i 12 lokacija na zapadnim obroncima planine.

Oko Negotina na planini Deli Jovan istraživanja obavlja kompanija „Orogon gold”, koja bi, ukoliko dođe do značajnih nalazišta u Srbiji, mogla da otvori i rudnik.

Kompanija „Balkan eksplorejšen“ traži zlato i obojene metale u okolini Bora, Zaječara i u okolini Raške.

Domaća firma „Farmakom” iz Šapca nije ni slutila da će na jugu zemlje kod Medveđe otkriti veliku zlatnu žicu. - Istraživanja je donedavno obavljala i poznata kanadska kompanija „Dandi plemeniti metali“. Imali su najveći obim istraživanja. Ostale kompanije koje istražuju mineralne sirovine nisu se toliko primakle tom rezultatu - objašnjava Dušan Savić iz Ministarstva rudarstva.

Srbija je, prema dostupnim podacima Svetskog saveta za zlato, sa 14,3 tone zlata u 2011. plasirana na 58. mesto po deponovanim zalihama tog plemenitog metala.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...