Kanađani ulažu još 25 miliona dolara u potragu za zlatom

Izvor:   Novosti

Kanadska kompanija „Avala risorsis“ investiraće dodatnih 25 miliona dolara kako bi, do sredine godine, okončala geološka istraživanja u okolini Žagubice, u potrazi za zlatom

Kanadska kompanija „Avala risorsis“ investiraće dodatnih 25 miliona dolara kako bi, do sredine godine, okončala geološka istraživanja u okolini Žagubice, u potrazi za zlatom, najavio je Džejms Krombi, predsednik i izvršni direktor.

- Naš je cilj da izbušimo još najmanje 180.000 metara na istražnim poljima „Bigar“, „Korkan“ i na kraku Peštar - objašnjava Krombi. - Veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, pa s pravom očekujemo otvaranje rudnika zlata na ovim prostorima i unapred se radujemo saradnji sa državom Srbijom.

Predsednika „Avale“ posebno su oduševila inicijalna istraživanja na „Bigaru“, gde je - posle 140.000 analiza i probijenih gotovo 50.000 metara u 195 bušotina - ustanovljen sadržaj zlata od 1,7 do čak 9,46 grama po toni. Podsetimo, ležišta u kojima ima do dva grama ovog plemenitog metala po toni rude, smatraju se ekonomski isplativim.

Istovremeno, geolozi Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, analizirajući sadržaj jedne bušotine na mestu zvanom Kriveljski kamen, iz sastava RTB, utvrdili su sadržaj zlata od čak 36,6 grama, te srebra od 170 grama po toni, a Blagoje Spaskovski, generalni direktor borske kompanije, kaže da je u jednom „proslojku“ od tri metra, u istoj bušotini, ustanovljen neverovatan sadržaj zlata - od 165 grama po toni.

- Odmah smo na to mesto dopremili dve garniture i nameravamo da tu izradimo bar 30.000 metara bušotina, kako bismo tačno ustanovili geološke rezerve - naglašava Spaskovski. - Na Kriveljskom kamenu sadržaj bakra na površini iznosi čak 0,45 procenata, što ukazuje na to da na većim dubinama sadržaj crvenog metala u rudi definitivno raste. Inače, mi sada eksploatišemo rudnike koji u sebi imaju najviše 0,25 odsto bakra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...