KAP prvo kod tužioca

Izvor:   Novosti

Poslanici Pokreta za promene predlaže amandmane na Vladin predlog zaključaka gde traži da Skupština pozove vrhovnog državnog tužioca da hitno preispita poslovanje KAP i pokrene krivični postupak

Poslanici Pokreta za promene dostavili su u ponedeljak Skupštini predlog zaključaka u cilju rešavanja situacije u Kombinatu aluminijuma i ocenili da Vladini zaključci mogu proizvesti nesagledive posledice i dugoročno ugroziti održivi razvoj Crne Gore.

PzP predlaže amandmane na Vladin predlog zaključaka gde traži da Skupština pozove vrhovnog državnog tužioca da hitno preispita poslovanje KAP i pokrene krivični postupak protiv osoba za koje postoje osnovane sumnje da su izvršili krivična dela tokom procesa privatizacije, revizije, poslovanja, sklapanja ugovora i poravnanja i preuzimanja garancija.

Iz PzP smatraju da Skupština treba da se obaveže da u roku od 15 dana formira revizionu komisiju, koju će činiti predstavnici Vlade, Skupštine, Državne revizorske institucije i nezavisnih međunarodnih eksperata, sa zadatkom da se ispita validnost dugova KAP, za koje je Vlada obezbedila garancije i utvrdi bilans stanja.

Skupština bi, predlaže PzP, trebala da obaveže Vladu da obustavi isplatu svih preuzetih garancija za dugove KAP do okončanja istrage tužilaštva i usvajanja izveštaja revizione komisije, kao i da u najkraćem roku pokrene proceduru za raskid ugovora sa CEAC i komercijalnog ugovora sa "Glenkorom".

Skupština takođe, prema zaključcima PzP, zadužuje Vladu da inicira formiranje Razvojne banke Crne Gore i Energetsko-metalurškog konzorcijuma kojeg bi činili KAP, nikšićka Železara i budući hidro i termo izvori električne energije, kao i da u roku od 90 dana sačini Strategiju razvoja Energetsko-metalurškog konzorcijuma.

U ponedeljak se otvorenim pismom šefu parlamenta Ranku Krivokapiću obratio i Izvršni odbor Sindikata Aluminijuma i poručio poslanicima da prilikom donošenja odluke o sudbini KAP politiku ostave po strani.

- Vaša odluka mora biti racionalna, održiva i zasnovana na realnim ekonomskim parametrima - poručili su sindikalci.

U Sindikatu Aluminijuma smatraju da KAP ima budućnost i da zaslužuje da je ima, jer je preživeo, kako navode, mnogo teških dana i mnogo uspona i padova. Oni su poslanike podsetili da će posledice svoje odluke osetiti na sledećim izborima.

Zasedanja

Skupština u utorak raspravlja o Vladinoj odluci da preuzme 22 miliona evra duga KAP, dok je u sredu na dnevnom redu inicijativa opozicije za glasanje o nepoverenju Vladi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...