Da li će KAP srušiti Vladu CG?

Izvor:   Tanjug

Crnogorski parlament raspravljaće u utorak o odluci vlade da preuzme dug KAP-a u visini 22 miliona evra, kao i o daljoj sudbini te fabrike.

Stranke crnogorske vladajuće koalicije još nisu približile stavove o zaključcima vezanim za budućnost Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Crnogorski parlament raspravljaće u utorak o odluci vlade da preuzme dug KAP-a u visini 22 miliona evra, kao i o daljoj sudbini te fabrike.

Socijaldemokratska partija (SDP) insistira da Skupština navede da se raskida saradnja sa ruskim partnerom, kao i da treba zaštititi državni interes u Elektroprivredi Crne Gore, odnosno da aranžman sa KAP-om ne može da ugrozi interes u EPCG.

S druge strane, vlada Crne Gore je u svom predlogu zatražila od parlamenta da je podrži u nameri da preuzme sve potrebne mere za preuzimanje većinskog vlasništva u KAP-u, uz sve rizike koji iz njega proizilaze.

Najsporniji zaključak je da je Skupština Crne Gore saglasna da se razmotri mogućnost da budući tender za prodaju KAP-a bude povezan sa objedinjavanjem kapaciteta Termoelektrane Pljevlja i Rudnika uglja. Prema ocenama SDP-a taj zaključak, koje je formulisao DPS, otvara prostor za sumnje da bi novi vlasnik KAP mogao doći i do većinskog vlasništva u Elektroprivredi Crne Gore.

Parlament će raspravljati i o predlogu opozicije, koji je inicirala Socijalistička narodna partija, da se glasa o nepoverenju vladi Crne Gore zbog KAP-a. SDP bi tada mogao glasati za nepoverenje vladi, što bi bila uvertira za raskidanje koalicije duge 14 godina i za vanredne parlamentarne izbore, ako se u međuvremenu ne dogovore sa DPS-om.

Crnogorska vlada poručila je ranije da i dalje važi ponuda kompaniji CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, da za jedan evro prodaju svoj deo akcija u KAP-u. Ruski menadžment u KAP-u ocenio je da ponuda vlade Crne Gore da otkupi KAP od En plus grupe za jedan evro nije racionalna, jer su oni jedan od najvećih investitora u toj fabrici.

Izvršni direktor En plus grupe i član Odbora direktora KAP-a Aleksej Kuznjecev nije isključio mogućnost prekida proizvodnje u toj fabrici, ako vlada Crne Gore ne prihvati predlog ruske En plus grupe da se napravi dugoročni ugovor za snabdevanje strujom i da se dug KAP-a konvertuje u akcije.

Kuznjecov je naveo da je iznos od 132 miliona evra duga, za koji je crnogorska vlada dala garancije, smanjen za sedam miliona koje je KAP do sada otplatio.

Vlada Crne Gore ranije je preuzela 22 miliona evra kredita Dojče banci umesto KAP-a. Prema odluci vlade o preuzimanju duga KAP prema Dojče banci, Crna Gora će u ovoj godini vratiti osam miliona evra, a ostali deo narednih godina. Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije.

KAP ne dobija živi novac za struju

Kombinat aluminijuma u Podgorici (KAP) ne dobija "živi novac" za električnu energiju, kaže predsednik uprave te kompanije Aleksej Kuznjecov. On je na taj način demantovao tvrdnje u crnogorskoj javnosti da drugi potrošaci, zapravo finansiraju struju koju troši KAP, tako što je on plaća po mnogo nižoj ceni. Kuznjecov je, međutim, objasnio da "svuda u svetu" prozivođači aluminijuma imaju tarifu električne energije "do nivoa koji obezbeđuje proizvodnju" tog metala.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...