Lukšić kao stečajni upravnik KAP-a

Izvor:   Novosti

Crnogorska Vlada na mukama da ugasi sve požare u privredi, finansijama zapretio kolaps. Problem dugova KAP-a premijer Lukšić gurnuo u ruke poslanika crnogorske skupštine

Crnogorski premijer Igor Lukšić, otkako je pre nešto više od godinu seo u fotelju Mila Đukanovića, najviše posla ima kao vatrogasac ili stečajni upravnik uništene privrede - požari na sve strane, pristižu ogromni računi za poslove njegovog prethodnika. Afere prestižu jedna drugu, a godina je počela najvećim radničkim protestom ikada održanim u Crnoj Gori - desetak hiljada ljutih građana predvođenih Unijom slobodnih sindikata, nevladinom organizacijom MANS i Studentskom unijom, poručili su da je - dosta.

Podgorički Kombinat aluminijuma, nikšićki Rudnici boksita, Železara, pljevaljski Jakić, hercegnovska Boka, ulcinjska Solana - i brojna druga preduzeća koja su nosila crnogorsku ekonomiju - posle dve decenije demokratskog crnogorskog režima su obične ruine. Državi preti finansijski kolaps zbog dugova KAP-a, kojim je šest godina gazdovao ruski tajkun Oleg Deripaska, a za koje je garancije dala Vlada.

Na naplatu pristiže kredit od 132 miliona evra, plus cifra kojom se barata - oko 300 miliona duga KAP-a, mada niko ne zna precizno strukturu tog duga. Ne zna je, kako je sam priznao, ni premijer Lukšić, a ni kako da reši problem KAP-a, pa je loptu prebacio u dvorište parlamenta koji će u utorak raspravljati o preuzimanju ruskog duga.

Aferu oko privatizacije Kombinata aluminijuma potpalio je ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu kada je u oktobru prošle godine usred Podgorice rekao da je Deripaskin CEAC uložio u KAP 300 miliona evra. Oponenti sada pitaju gde je novac koji pominje Šojgu i na kojim privatnim računima je završio, dok crnogorski šef diplomatije Milan Roćen kaže da je u KAP uloženo jedva 30-ak miliona.

Rusi pak tvrde da ih je prevarila crnogorska vlast, pa je njihova tužba od pre tri godine za odštetu od 300 miliona evra pred međunarodnim sudom završila ugovorom o poravnanju Vlade i CEAC-a u Podgorici, vrednom 307 miliona.

Sudbina KAP-a, u kome radi oko 1.200 zaposlenih, sada je zapečaćena ukoliko se njegovi dugovi, modernizacija i nove subvencije za struju ponovo ne prebace na grbaču svih crnogorskih građana.

Slično Kombinatu aluminujuma „privatizovana“ je i nikšićka železara, koja je, posle tri Vladina „strateška partnera“, u stečaju i čeka kupca imovine. Kao i u slučaju KAP-a, i za Železaru se sumnja da iza „investitora“ sa of šor destinacija stoje neki domaći biznismeni.

Urušava se i poslovna imperija Dragana Brkovića, bliskog prijatelja bivšeg premijera, koja je zapošljavala oko hiljadu radnika. Privredni sud je na zahtev OTP banke, zbog duga od 21 milion evra, pre nekoliko dana doneo rešenje o uvođenju stečaja u matičnu kompaniju „VektraMontenegro“. Rast Brkovićeve poslovne imperije pripisuje se upravo bliskim odnosima sa Đukanovićevim režimom, koji mu je omogućio da pod povoljnim uslovima privatizuje nekoliko crnogorskih preduzeća. Umesto investicija i razvoja došli su na rub propasti, a ne zna se ni gde je završilo oko 200 miliona evra na koliko se procenjuje kreditno zaduženje njegovih firmi.

Pljevaljska „Vektra Jakić“, sa najvećim koncesionim ugovorom za seču šuma na severu Crne Gore, propada, a radnicima se duguje devet plata. Slično je sa hercegnovskom „Bokom“ - umesto gradnje novih hotela, kako je najavljivao, Brković je dokrajčio i tri postojeća hotela kojima gazduje već četiri godine, oko 160 radnika pet meseci je bez plata, a ogromnu štetu trpi hercegnovski turizam.

Rusi opet ucenjuju

Ruski menadžment KAP-a poručio je u petak da će proizvodnja biti zaustavljena ako Vlada ne prihvati predlog „En plus grupe“ da im se dugoročno obezbedi subvencionisana struja da se veći deo duga od 360 miliona evra konvertuje u akcije. Izvršni direktor „En plus grupe“ i član Odbora direktora KAP-a Aleksej Kuznjecev, odbacio je mogućnost da Rusi prepuste svoj udeo u fabrici za jedan evro kako im je ponudila Vlada i nagovestio da bi se „moglo pregovarati“ za isnos od nekoliko desetina miliona evra odštete. Posao sa KAP-om koštao je do sada crnogorske građane preko 300 miliona evra subvencija, oprosta dugova i drugih „pomoći“ Rusima. Iz Vlade su uzvratili da ponuda od jednog evra „ostaje na snazi“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...