I Kostić pregovara o prodaji smederevske železare?

Izvor:   Blic

Vlada Srbije dala se u ofanzivu da proda smederevsku železaru, koju je nedavno, zarad socijalnog mira, kupila od američkog „Ju-Es stila“.

Vlada Srbije dala se u ofanzivu da proda smederevsku železaru, koju je nedavno, zarad socijalnog mira, kupila od američkog „Ju-Es stila“. Kako saznaje „Blic“, razgovore sa najbogatijim Ukrajincem Rinatom Ahmetovim ne vodi samo predsedništvo Srbije, već i biznismen Miodrag Kostić, predsednik MK grupe, koji u Ukrajini posluje duže od pet godina. S druge strane, Vlada je zamolila još jednog domaćeg biznismena da uspostavi komunikaciju sa Indijcem Lakšmijem Mitalom - kraljem čelika.

- Kostić u Ukrajini obrađuje 30.000 hektara zemlje i važi za uspešnog biznismena. Od 2006. ovde je uložio 35 miliona evra. Njegova kompanija „Agro-invest“ nedavno je otvorila najveći silos u Ukrajini, uloženo je 20 miliona dolara. U toj zemlji je vremenom sticao poznanstva i poslovne veze, a sa Rinatom Ahmetovim, vlasnikom ukrajinskog fudbalskog kluba Šahtjor, može se reći i da je prijatelj. Otuda u Nemanjinoj i ideja da kupca smederevske železare potraži i vlasnik MK grupe - kaže izvor „Blica“.

Eventualno strateško partnerstvo Ahmetova i čeličane u Smederevu istovremeno je u rukama i predsednika Srbije Borisa Tadića i Ukrajine Viktora Janukoviča. Odmah posle povlačenja Amerikanaca iz „Ju-Es stila“, Tadić se u Beogradu sastao sa najbližim Ahmetovim partnerom, čovekom koji ovom ukrajinskom biznismenu vodi poslove. Kako tvrdi izvor „Blica“, moguću saradnju prethodno su dogovorila dva predsednika, a Janukovič je tražio pomoć od kralja ukrajinskog fudbala, koji je vlasnik nekoliko čeličana u Evropi i Ukrajini.

Sagovornik „Blica“ tvrdi da Ahmetov nije odbacio mogućnost kupovine smederevske železare, ali da postoje prepreke. Ukrajinski kralj čelika hoće Železaru Smederevo, ali pod uslovom da je uveže s čeličanom u Košicama u Slovačkoj, kojom i dalje upravlja američki „Ju-Es stil“. Na taj način bi istisnuo Amerikance iz Slovačke i sa celog evropskog tržišta čelika. Iz istog razloga Ahmetov je zainteresovan i za kupovinu nikšićke železare, za koju je trenutno raspisan tender.

Četrdesetpetogodišnji Ahmetov je vlasnik nekoliko čeličana u Evropi. U 2010. je proizveo 35 miliona tona gvožđa, prihodovao 9,4 milijarde dolara i zapošljavao 130.000 ljudi. Vlasnik je više od 100 kompanija iz oblasti metalurgije, rudarstva, finansija, telekomunikacija i poljoprivrede. Poznavaoci tvrde da je reč o jednom od najznačajnijih proizvođača čelika u EU, ali i o ozbiljnom trgovcu električnom energijom.

Od Kostića „Blic“ nije dobio odgovor na pitanje da li posreduje u pregovorima između Ahmetova i Vlade Srbije i da li je prijatelj s ovim Ukrajincem.

Vlada Srbije je pre desetak dana zamolila još jednog domaćeg privrednika da iskoristi privatno - poslovne veze u svetu i kontaktira s Lakšmijem Mitalom, indijskim milijarderom.

- Jedan od naših najuglednijih privrednika ima poslovne kontakte s Mitalom. On je uLondon, da bi pripremio sastanak s predstavnicima Mitala, otišao pre dva dana. Uskoro treba očekivati i sastanak s vlasnikom Lakšmijem – kaže izvor „Blica“.

Kompanija „Mital stil“ ima sedišta u Holandiji i Velikoj Britaniji. Lakšmi je glava porodice i, prema „Forbsu“, njegovo bogatstvo je procenjeno na 25 milijardi dolara.

Širenje na srpsko tržište „Mital“ je započeo kupovinom kraljevačke fabrike „Magnohrom“. Agencija za privatizaciju, međutim, raskinula je kupoprodajni ugovor zbog neispunjavanja dogovorenih obaveza.

Troškovi

Gubici čeličane u Smederevu iznosili su prošle godine 200 miliona dolara. Samo za plate ukupno 5.400 radnika Vlada Srbije svakog meseca sada mora da izdvaja četiri miliona evra.

Proizvodanja zavisi od otapanja leda

Predrag Umičević, predsednik Skupštine Železare Smederevo, kaže da sa potencijalnim kupcima pregovara Vlada Srbije, ne i rukovodstvo kompanije.

On je dodao da početak proizvodnje zavisi od otapanja leda na Dunavu, kojim dopremaju sirovine.

- Željeni termin je 3. mart, ali sve zavisi od vremenskih prilika - kaže Umičević.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...