Rusi ne idu iz KAP bez 70 miliona evra

Izvor:   Novosti

Ruski menadžment Kombinata aluminijuma najavio da nema nameru da fabriku prodaje za evro. Rusi u investicije uračunali i 175 miliona evra za pokrivanje dugova

Ruski vlasnici Kombinata aluminijuma boriće se svim raspoloživim i zakonskim sredstvima da, ukoliko i napuste fabriku, ne odu - praznih šaka.

Iako je izvršni direktor KAP Jurij Mojisijev pre samo nekoliko sedmica najavio da će Odboru direktora predložiti početak gašenja fabrike, u petak su Rusi na vanrednoj konferenciji za novinare saopštili drugačiji plan. Kako je kazao predsednik uprave Aleksej Kuznjecev, Vladi su dostavili predlog da im se odobre nove subvencije za električnu energiju, koje inače ističu u martu, i da se deo duga od 360 miliona evra pretvori u akcijski kapital, ali su izbegli da to detaljnije obrazlažu.

Kuznjecev nije odgovorio na pitanje da li bi Rusi prihvatili da investiraju u gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, ali je zato podsetio novinare i Vladu, da im je Rudnik uglja bio obećan prilikom privatizacije, te da su pobedili na tenderu, ali je Skupština ovaj posao stopirala.

Na pitanje da li su dobili i razmotrili ponudu Vlade da preuzme njihov udeo u vlasništvu KAP za jedan evro, Kuznjecev je rekao da oni takvu ponudu formalno nisu ni dobili, te da su za nju saznali iz novina.

- Takva ponuda ne može biti predmet našeg razmatranja. Mi smo jedan od najvećih crnogorskih investitora koji je uložio 200 miliona evra i ponuda Vlade treba da bude u skladu sa vrednošću koju predajemo. Ako dobijemo normalnu ponudu, spremni smo da je razmotirmo - kazao je on.

Kuznjecev nije hteo da precizira koliko traže za odlazak iz KAP, ali je umesto konkretne cifre pomenuo razgovore Rusa sa indijskim investitorom Sajanom Đidalom od pre nekoliko meseci, od koga su tražili doplatu između 60 i 70 miliona, nagoveštavajući tako cifru koju Rusi traže za odlazak.

Menadžment KAP je poslao poruku Vladi da su spremni da uđu u "rat", ukoliko ne prihvati njihov najnoviji zahtev, što bi verovatno značilo ponovno aktiviranje odštetnog zahteva od 300 miliona evra, koji je Kuznjecev pomenuo. 

On je kazao da su prevareni prilikom kupovine KAP u odnosu na postojeći dug i stanje u fabrici, te da je to bio predmet tužbenog zahteva koji je, zasad, rešen ugovorom o poravnanju od pre dve godine.

Ruski menadžeri tvrde da bi njihova matična kompanija "N plus grupa" prihvatila pretvaranje duga od 86 miliona evra u akcije čime bi se, kako tvrde, dobili novi akcionari, smanjio bi se dug i kamate. Kuznjecev je u petak pokazao i zavidnu brigu za crnogorsku ekonomiju i 1.200 radnika fabrike, govoreći o značaju KAP za državu i neizvesnosti za radnike ukoliko KAP ode pod stečaj.

Za razliku od pre dve sedmice, menadžeri kombinata u petak su tvrdili da on ima budućnost, i to ukoliko Vlada prihvati njihov predlog.

Kuznjecev se potrudio i da rasvetli, kako je rekao, neke od "mitova" koje objavljuju mediji: dugovi - 129 miliona bankama, 86 miliona "N plus grupi", 33 miliona VTB, 29 miliona elektroprivredi, 17 miliona porezi i socijalne obaveze, 50 miliona dugoročni dugovi, 20 miliona dugovi vladi pre privatizacije. Ukupno 164 miliona. Tvrdi takođe da nije tačno da KAP zarađuje, a Rusi iznose novac iz zemlje, već da ga i subvencionišu, te da je samo 2006. godina bila rentabilna.

Porezi, kaže, nikada nisu oprošteni KAP, a samo prošle godine uplaćeno je 12 miliona evra. On je saopštio i da KAP, uprkos subvencijama, plaća skupu struju, čija cena je sada između 30 i 37 evra, a dostizala je i 70.

Nisu slagali Šojgua

Kuznjecev je potvrdio da je menadžment KAP dao informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Šojguu o uloženih 300 miliona evra. - Ruski investitori su uložili 200 miliona evra u KAP, plus dug "N plus grupe" prema ruskoj banci, dolazimo do cifre od 300 miliona - pojasnio je Kuznjecev. On je kazao da ne može da komentariše ocenu Vlade da u KAP nije uloženo "ni 30, a kamoli 300 miliona evra".

Uložili 25 miliona evra

Menadžment je, iako je to drugačije predstavio, priznao da je do sada u projekte modernizacije i zaštitu životne sredine uložio 25 miliona evra. Ostatak do 200 miliona koje vode kao "investiciju" uložen je u, kako su naveli, pokrivanje operacionih gubitaka KAP i Rudnika boksita. Ovaj iznos nalazi se i u strukturi ukupnog duga od 360 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...