Rudnik "Boksiti" traži razdvajanje od KAP

Izvor:   Novosti

Udruženje inženjera pozvalo je kabinet premijer Igora Lukšića da ih podrži i iz dela KAP razdruži "Boksite"

"Boksiti", od čije rude je zavisno funkcionisanje podgoričkog Kombinata aluminijuma, ne treba da budu "majka Tereza" i svoje milionsko bogatstvo koje može da se eksploatiše po Evropi i svetu, njima, iako im je isti gazda, prodaju za male pare.

Udruženje inženjera pozvalo je kabinet premijer Igora Lukšića da ih podrži i iz dela KAP razdruži "Boksite".

- Ovo nije stari slovenački model "razdruživanja", već racionalno shvatanje situacije u kojoj se već duže vreme nalazi naša kompanija. Znajući potencijale "Boksita", smatramo da naša sudbina ne sme biti vezana za loše funkcionisanje Kombinata aluminijuma - kažu iz Udruženja inženjera Rudnika boksita, predsednik Ilija Miljanić i članovi Bajo Dačević i Radivoje Knežević.

- Rudnik u najam podgoričkoj fabrici, scenario je koji ne može da opstane - kategoričan je Miljanić. - Ovakva kombinacija smišljena je da se unište "Boksiti", a sumnjamo da je skovana za stolom tajkuna Olega Deripaske i bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Inženjeri podsećaju da sa 314 zaposlenih (ranije bilo više od 1.200), rudnik može samostalno da radi i traje.

- Neka premijer odgovori zašto nije došlo do produžetka ugovora o isporuci rude mađarskoj kompaniji "MAL"? Mi sumnjamo da je i taj posao povezan sa milijarderom Sajanom Đindanom, vlasnikom indijske kompanije JSNj - naglašava Miljanić. - Ako je tačno da je nađen partner kome se može prodati više od 250.000 tona rude boksita, onda "Boksiti" treba da rade kao samostalne preduzeće, a ne kao ekonomski marketing kompanije CEAC.

Inženjeri optužuju bivšeg izvršnog direktora Igora Kisenkova da je kriv za propast nekada uspešne kompanije.

- Domaća menadžerska elita držala se njega kao "pijan plota". Nažalost, rudarski inženjeri su nemi i ćute o svim problemima koji prisikaju "Boksite". Ako elita ćuta, kako će onda progovoriti radnik - pitaju se inženjeri.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...