Mital ne može da kupi Železaru Smederevo

Izvor:   B92, Beta

Kompanijama koje su neuspešno privatizovale domaće kompanije neće biti dozvoljeno da kupe Železaru Smederevo, rekao je Nebojša Ćirić, ministar ekonomije.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da kompanijama koje su neuspešno privatizovale domaće kompanije neće biti dozvoljeno da kupe Železaru Smederevo.

Ćirić je kao takvu kompaniju naveo Global stil, Lakšija Mitala, koja je imala nespešnu privatizaciju Magnohroma.

Srpski mediji ovih dana navode da su pojedini srpski biznismeni angažovani da Mitala ubede da kupi železaru.

Ćirić je istakao da za partnerstvo u Železari Smederevo "postoji interesovanje određenih kompanija".

"Postoji interesovanje određenih nemačkih, italijanskih i indijskih kompanija. Mi ćemo to vrlo pažljivo analizirati u vladi i zajedno sa ljudima iz Železare doneti adekvatnu odluku", rekao je on.

Partneri države u Železari "treba da budu respektabilni, ako je moguće streteški partneri, ili oni koji se bave sličnom industrijom", rekao je on.

Prema njegovim rečima, najbolje bio bilo da partner u smederevskoj železari bude kompanija koja ima svoje rudnike gvožđa i svoje sirovine, kao što su primarna ruda gvožđa i koks.

Srpski ministar ekonomije je istakao da pronalaženje strateškog parnera za železaru nije nimalo jednostavno, pogotovo kad se radi o kompanijama koje su listirane na međunarodnim berzama.

"Od interesovanja kompanija do momenta kada ta kompanija kupi i preuzme firmu u Srbiji nekad prođe i šest meseci, godina ili godina i nešto dana", rekao je Ćirić.

Železara kreće do 10. marta

Ćirić je izjavio da bi proizvodnja u Železari Smederevo trebalo da počne najkasnije do 10. marta.

Napominjuću da smederevska železara ne radi jer je bilo nemoguće dopremiti sirovine zbog lošeg vremena, Ćirić je istakao da je sada najvažnije obezbediti da proizvodnja u toj kompoaniji nesmetano teče.

"Prvi prioritet je dopremanje repromaterijala i normalna proizvodnja i obezbeđivanje posla za 5.500 ljudi", rekao je srpski ministar ekonomije i dodao da paralelno sa tim treba se radi na pronalaženju strateskog partnera za železaru.

Vlada Srbije je u januaru ove godine otkupila Železaru Smederevo za jedan odolar od multinacionalne kompanije Ju-Es stil (US Steel).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...