Bogićević pregovara sa Mitalom o smederevskoj železari

Izvor:   Pres

Jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna „Farmakom", pokušaće da nagovori indijskog kralja čelika Lakšmija Mitala da kupi „Železaru Smederevo"

Bogićević odranije ima dobre kontakte u „Mitalu", najvećem svetskom proizvođaču čelika, kojim zajedno sa braćom upravlja Lakšmi Mital. Upravo je to i bio povod da najviši predstavnici Vlade Srbije baš Bogićevića pošalju u ovu misiju u London, gde je centrala „Mitala".

- Bogićević je juče boravio u Londonu, gde je imao sastanak sa saradnicima Lakšmija Mitala. Naravno, oni će tražiti da se dostave svi poslovni podaci „Železare Smederevo". Ovo je prvi, takozvani pripremni sastanak, pred susret Bogićevića sa Mitalom, koji je prihvatio da se vidi sa našim biznismenom. Konkretan datum susreta znaće se vrlo brzo - kaže izvor Pressa.

Bogićevićev krajnji zadatak je da ubedi Indijca da uđe u pregovore sa Vladom Srbije, koja intenzivno traži kupca za smederevsku železaru. U vođenju „Mitala" Lakšmiju pomažu i dva brata - Pramod i Vinod. Glavne odluke donosi Lakšmi, koji je po bogatstvu peti na svetu, sa kontom od čak 25 milijardi dolara. „Mital" godišnje proizvede više od 20 miliona tona čelika širom Evrope, Afrike i Indije.

Ipak, ekonomska kriza nije zaobišla ni ovaj svetski gigant, pa je najavljeno da će morati da se smanji broj radnika u čak sedam fabrika do kraja 2012. godine. Loše vesti su stigle i pre neki dan, kada je više od 100 radnika upalo u prostorije uprave čeličane „Arselor Mital" u severoistočnoj Francuskoj, u znak protesta zbog planova o daljem gašenju industrijskih peći u toj fabrici.

Na srpskom tržištu „Mital" se nije pokazao kao najbolje rešenje za radnike kraljevačke fabrike „Magnohrom", koju su Indijci kupili 2006. godine. Ta privatizacija ostala je upamćena po vrlo rđavom upravljanju, a cela stvar je završena tako što je Agencija za privatizaciju poništila kupoprodajni ugovor.

Da podsetimo, smederevska čeličana upala je u probleme prošle godine, kada je ugasila prvu peć, dok je druga peć nastavila da radi smanjenim kapacitetom. Nažalost, u februaru je američki „Ju-Es stil" doneo odluku o povlačenju iz Srbije.

Rinat Ahmetov nije u igri

U medijima su se pojavile spekulacije i da čelnici srpske vlade razgovaraju o kupovini naše železare i sa najbližim saradnicima ukrajinskog „kralja čelika" Rinata Ahmetova.S Ahmetovimje, navodno, trebalo da kontaktira biznismen Miodrag Kostić, koji uspešno posluje u Ukrajini. Međutim, dobro obavešteni izvori Pressa tvrde da daleko veće šanse da uđu u krug potencijalnih kupaca domaće železare imaju jedna kompanija iz Engleske i jedna iz Nemačke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...