Smanjena svetska proizvodnja čelika

Izvor:   Tanjug

U januaru je u svetu proizvedeno 117 miliona tona čelika, što u poređenju sa januarom 2011. predstavlja pad za 7,8 odsto

Svetska proizvodnja čelika smanjena je u januaru 7,8 odsto, dok je u Kini, koja je najveći proizvođač čelika, pala za oko 13 odsto.

Razlog smanjenja produkcije čelika je pad tražnje industrijskih sektora, jer je ekonomski razvoj i dalje nesiguran, saopštilo je Svetsko udruženje za čelik.

U januaru je u svetu proizvedeno 117 miliona tona čelika, što u poređenju sa januarom 2011. predstavlja pad za 7,8 odsto. Kina je proizvela ukupno 52,1 miliona tona.

Industrija je prošle godine očekivala da će potražnja naglo rasti. Iako se ova godina za sada ne pokazuje kao izričito preteća, tražnja u nekim industrijskim granama je relativno slaba, rekao je analitičar za sektor čelika i gvoždja Kolin Hamilton.

Proizvodnja čelika u Japanu, drugom najvećem proizvođaču te sirovine, pala je na godišnjem nivou za 10,6 odsto, na 8,6 miliona tona.

Prošle godine produkciju čelika u Japanu snažno je pogodila konkurencija iz ostalih azijskih zemalja, kao i slabija domaća potražnja, što je posledica preseljenja nekih japanskih firmi u jeftinije zemlje. Situaciju je dodatno pogoršao jak japanski jen, koji komplikuje život japanskim izvoznicima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...