Rudari rade na kopovima i kad se mašine smrzavaju

Izvor:   Blic

Rudari majdanpečkog rudnika su radili bez prestanka čak i kada je temperatura padala na minus 29 i zamrzavala čak i teške mašine.

Duva sa svih strana, ipak je ovo rudnik. Kada nam je hladno, uđemo u prostoriju da se zgrejemo, ali posao mora da se završi. Na temperaturama ispod nule često se desi da dođe do nestanka struje ili pada visokog napona, pa je naš deo posla na terenu jako težak, kaže Zoran Popović, elektrotehničar iz majdanpečkog rudnika. Rudari su radili bez prestanka čak i kada je temperatura padala na minus 29 i zamrzavala čak i teške mašine.

- Izuzetno je teško, posebno kad je minus veliki, pa je put klizav. Ova vozila su teška i velika i svi misle da ona lako prelaze preko leda, ali kada vam se ruke smrznu u kabini na visini od oko pet metara, postoji opasnost da se izgubi kontrola i da ovo ogromno vozilo skrene sa puta, a ispod nas je jama - kaže Radojica Ljuškić, vozač teških vozila u majdanpečkom rudniku.

Na površinskom kopu borskog rudnika Veliki Krivelj rudari su radili i kad je mraz lepio prste za gvožđe.

- Kod mnogih kvarova na vozilima ne vrede rukavice, već se moraju otkloniti golim rukama - kaže Zvonko Petrović, poslovođa na održavanju teških kamiona. Vozači kažu da im isključivo iskustvo pomaže da kontrolišu grdosiju nosivosti 220 tona kada po zaleđenoj stazi prokliza.

- Na temperaturi koja je daleko ispod nule, dešavalo se da prokliza vozilo, da se okrene i za 360 stepeni - kaže Predrag Radojčić, koji punih 15 godina vozi jedan od teških kamiona. Veoma je zahtevan i posao ekipe minera. Samo u toku jedne prepodnevne smene na površinskom kopu je postavljena minska serija od 70 bušotina.

- Posao miniranja je specifičan, a uslovi rada nimalo nisu sjajni po ovom mrazu. Poslednjih dana priskakali smo u pomoć i bageristima i bušačima, bacali ručno so - kaže Milanče Lilić, poslovođa miniranja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...