Ziđin u Boru zaradio 698 miliona dolara

Autor:   BM

Kompanija Ziđin Kuper Srbija (Serbia Zijin Copper) je u 2020. ostvarila prihod od prodaje na domaćem i inostranom tržištu u iznosu od 698 miliona dolara, a Narodnoj banci Srbije prodala je više od dve tone zlata. Prošlogodišnji prihod veći je za 34,39 odsto od prihoda ostvarenih u 2019. godini, saopštila je ova kompanija. (foto: Pixabay)

Kineska kompanija Ziđin Kuper Srbija (Serbia Zijin Copper) je tokom prošle godine, samo od prodaje 70.600 tona katodnog bakra ostvarila prihod od 441,3 miliona dolara.

Prodajom ostalih proizvoda, pre svega zlata, srebra, platine, paladijuma, selena i bakar-sulfata kompanija je zaradila još 245,7 miliona dolara, a skoro polovinu je prihodovala od Narodne banke Srbije (NBS) za isporuku 2.056 kilograma zlata.

Kompanija je najviše deviza zaradila od prodaje 70.600 tona katodnog bakra, tako da je samo od prometa "crvenog" metala sa inostranstvom, gde je plasirano 54.300 tona katoda, inkasirala 340,4 miliona dolara.

Domaćem tržištu je u isto vreme isporučeno 16.200 tona katodnog bakra i po tom osnovu kompanija je ostvarila dobit od 101 milion dolara.

ruda bakra
Ruda bakra (Izvor: Pixabay)

Ko su kupci?

Najveći kupci na inostranom tržištu proizvoda iz Bora bili su Kina, Bugarska, Turska, Hrvatska i Italija.

U Kinu je prošle godine za 10 miliona dolara izvezeno 15,4 tone srebra, dok je u Švajcarskoj prodato 11 kilograma platine i nepunih 100 kilograma paladijuma, ukupne vrednosti oko sedam miliona dolara.

Skoro 1.000 tona bakar-sulfata, vrednosti 1,7 miliona dolara, prodato je 2020. na domaćem tržištu i izvezeno u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

U januaru 2021. realizovana je prodaja robe u iznosu 65,6 miliona dolara.

U kasu se najviše sredstava slilo od prodaje 7.300 hiljade tona bakra, ukupno 58,4 miliona dolara.

Takođe, u januaru je Narodnoj banci Srbije isporučeno sto kilograma zlata, što je doprinelo dodatnim milionskim prihodima od prodaje, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija je u dokumentu "Tekuća makroekonomska kretanja" krajem prošle godine objavilo listu TOP 10 najvećih izvoznika Srbije na kojoj kompanija Zi Đin Kuper Srbija zauzima visoko treće mesto, što je veliki skok u odnosu na osmu poziciju, koju je kompanija imala 2019. godine.

Dalji napredak na listi najvećih izvoznika očekuje se 2021. godine, navedeno je u saopštenju ove kompanije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...